Mencari hantu? Sabah untuk mempromosikan tempat tinggal untuk meningkatkan pelancongan | PressCliff

Mencari hantu?  Sabah untuk mempromosikan tempat tinggal untuk meningkatkan pelancongan |  Surat Bahasa Melayu


Rumah Agnes Keith adalah salah satu tarikan pelancongan di Sandakan, Sabah. Keith terkenal dengan bukunya, ‘Land Below The Wind’. – Gambar Bernama

SANDAKAN, 27 Jun – Pemerintah Sabah sedang berusaha mempromosikan jenis pelancongan gelap untuk meningkatkan industri pelancongan negeri ini, dan seorang menteri negeri memperingatkan bahawa itu bukan untuk orang yang lemah lembut.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah, Datuk Jafry Ariffin menjelaskan bahawa pelancongan seperti ini melibatkan kawasan berhantu yang berkaitan dengan tempat bersejarah di negeri ini.

“Sekarang ini, di seluruh dunia, terdapat pelancongan gelap seperti ini terutama bagi pengunjung dan ada banyak yang berminat mengenainya.

“Tetapi ia memerlukan tahap keberanian, jadi mereka yang lemah hati, lebih baik tidak (mengambil bahagian dalam kegiatan seperti itu),” katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Rumah Agnes Keith di sini hari ini.

Jafry berkata, Jabatan Muzium Sabah cukup bermaya untuk menghasilkan produk baru untuk menarik lebih ramai pelancong untuk mengunjungi Rumah Agnes Keith, terutama para pencari paranormal yang berminat untuk bermalam di kediaman penjajah Inggeris.

“Rumah Agnes Keith ini adalah rumah bersejarah semasa pemerintahan Inggeris dan merupakan salah satu tarikan pelancongan di Sandakan. Ini adalah mercu tanda kewujudan kuasa Barat di Sabah dan tempat ini harus dijaga dengan sebaik mungkin kerana telah menjadi sebahagian daripada warisan Sabah, ”katanya.

Penolong kurator Muzium Negeri, Safinah Yusop berkata rancangan untuk menjadikan rumah Agnes Keith sebagai produk pelancongan akan disampaikan kepada kementerian Jafry tidak lama lagi dan berharap dapat menawarkan produk tersebut setelah Sabah membuka semula sempadannya kepada pengunjung antarabangsa.

Pelawat tempatan dan asing boleh berkhemah di luar atau membawa beg tidur dan tidur di dalam rumah dengan bayaran tertentu, katanya.

“Kami mengemukakan idea ini kerana pelancong asing akan mengatakan bahawa mereka mengalami perasaan menakutkan ketika mereka memasuki rumah. Tetapi tidak ada pelancong asing yang mengakui melihatnya (hantu).

“Kisah tentang hantu di rumah itu hanya diberitahu oleh penduduk setempat. Ada yang mengatakan bahawa mereka melihat seseorang melihat ke luar tingkap dan yang lain mengatakan bahawa mereka melihat seorang wanita di atap rumah, ”katanya.

Rumah Agnes Keith dinamai sempena pengarang Amerika yang terkenal dengan kisah autobiografinya di Sandakan ketika dia tinggal di sini bersama suaminya Inggeris, Harry Keith, seorang penyelamat hutan Inggeris, pada tahun 1930-an. Dalam tulisannya, dia memperhatikan penampakan penampakan dan kejadian misteri yang berlaku di rumah itu. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *