Macron dan Le Pen menghadapi ujian baru dalam undian wilayah Perancis | PressCliff

Macron dan Le Pen menghadapi ujian baru dalam undian wilayah Perancis |  Surat Bahasa Melayu


Pemimpin dan anggota parlimen kanan Rassemblement National (RN) Perancis, Marine Le Pen (kiri) memberikan suara, di Henin-Beaumont, Perancis, untuk pusingan pertama pilihan raya wilayah Perancis, 20 Jun 2021. – Gambar AFP

PARIS, 27 Jun – Perancis mengundi pada pusingan kedua pemilihan wilayah hari ini selepas pusingan pertama yang menyaksikan kekalahan untuk parti pemerintah Presiden Emmanuel Macron, kekecewaan terhadap sayap kanan Marine Le Pen dan mencatat jumlah undian rendah.

Bagi beberapa pemerhati, hasil pusingan pertama 20 Jun menimbulkan keraguan mengenai apakah pilihan raya presiden 2022 akan menjadi pertengkaran antara Macron dan Le Pen dalam jangka panjang yang dilihat sebagai senario yang paling mungkin.

Hasil pusingan pertama menandakan dorongan bagi sayap kanan tradisional Parti Republik dan juga Parti Sosialis, yang telah dihimpit setelah Macron yang berpusat itu berkuasa pada tahun 2017 dengan parti baru Republik on the Move (LREM).

Penganalisis memberi amaran terhadap terlalu banyak pengekstrakan ke skala nasional dari hasil pilihan raya serantau, yang memilih ketua 13 wilayah daratan Perancis dari Brittany di barat laut ke wilayah Provence-Alpes-Cote dAzur (PACA) di tenggara.

Tetapi ada keprihatinan lintas pihak mengenai jumlah pemungutan suara pada pemilihan minggu lalu, yang dijauhkan oleh 66,72 persen pengundi – satu catatan di Perancis moden.

“Apa yang kita lihat adalah puncak dari pemutusan hubungan antara pengundi dan kelas politik,” kata Jessica Sainty, pensyarah politik di Avignon University, sambil mengakui krisis Covid-19 juga memainkan peranan dalam tingkat abstain yang tinggi.

Perhatian yang menyedihkan mendorong perdebatan mengenai bagaimana meningkatkan penyertaan, dengan beberapa tokoh termasuk jurucakap kerajaan Gabriel Attal menunjukkan bahawa pengundian elektronik dapat membantu di masa depan.

Menurut tinjauan yang diterbitkan pada hari Khamis, hanya 36 peratus pemilih yang merancang untuk memberikan suara pada hari Ahad. “Perancis merajuk,” kata akhbar Le Parisien.

Terobosan mata kanan

Hasil pusingan pertama meletakkan Le Pen’s National Rally (RN) mendahului hanya dalam satu wilayah, PACA, kekecewaan besar setelah tinjauan menunjukkan kemungkinan penembusan di beberapa kawasan.

Salah satu perlumbaan yang paling banyak ditonton pada hari Ahad adalah sama ada calon RN, Thierry Mariani dapat mengalahkan saingan sayap kanannya, Renaud Muselier di rantau ini.

Mendapatkan penguasaan wilayah untuk pertama kalinya akan menjadi dorongan besar bagi Le Pen ketika dia berusaha meyakinkan pengundi bahawa RN – yang telah dia reformasi dan dijenamakan semula sejak mengambil alih dari ayahnya yang terkenal, Jean-Marie – adalah pihak berkuasa yang serius .

Muselier dapat dibantu dengan penarikan calon sayap kiri dalam pengulangan “Frontan Republik” yang dilihat dalam pemilihan presiden yang lalu untuk menyekat sayap kanan.

“Idea kemenangan untuk Mariani – walaupun jauh dari kemungkinan – akan menunjukkan bahawa RN hampir dapat menang sendirian atas gabungan semua yang lain dan mengetuai eksekutif yang kuat dari wilayah moden,” kata Jerome Sainte-Marie , presiden Institut Pollingvox.

Mariani telah dituduh oleh pengkritik sebagai pengagum pengarang seperti Presiden Rusia Vladimir Putin dan pemimpin Syria Bashar al-Assad. Perdana Menteri Jean Castex memperingatkan minggu lalu bahawa kemenangan Mariani akan “sangat serius” bagi negara ini.

RN juga ketinggalan di wilayah Ile-de-France yang merangkumi Paris, di mana bintangnya yang sedang meningkat naik, Jordan Bardella, 25 tahun, gagal menyusahkan penyandang sayap kanan Valerie Pecresse, yang kini diharapkan mudah memenangi babak kedua.

‘Kekurangan kehadiran tempatan’

Keputusan pusingan pertama menjadikan bacaan Macron dan LREMnya lebih memuaskan, yang mengesahkan kegagalan parti itu untuk meletakkan akar umbi tempatan dan wilayah walaupun menguasai jawatan presiden dan majelis rendah parlimen.

Walaupun telah menghantar beberapa menteri untuk berkempen dan Macron sendiri melakukan lawatan ke seluruh negara – yang menyaksikannya ditampar oleh seorang penonton pada satu ketika – di beberapa wilayah LREM tidak mengumpulkan 10 peratus yang diperlukan untuk membuat pusingan kedua.

“2022: Bagaimana jika bukan mereka?” tanya tajuk utama di akhbar Pembebasan sayap kiri mengenai gambar Macron dan Le Pen.

LREM hampir tidak mempunyai peluang untuk memenangi penguasaan satu wilayah dan kini hanya nombor lima di antara parti politik di Perancis.

Kaum Sosialis diharapkan dapat mengambil beberapa wilayah, sebahagiannya disebabkan oleh sokongan dari parti Perancis yang tidak berhaluan kiri.

“LREM tidak memiliki kehadiran lokal, tetapi pada tahun 2017 itu tidak menghalangi mereka memenangi pemilihan presiden dan legislatif,” kata Sainty. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *