Lelaki yang dilihat dalam video viral memakai pakaian wanita ketika menunggang motosikal di Petra Jaya dalam siasatan kerana mencabul MCO SOP | PressCliff

Lelaki yang dilihat dalam video viral memakai pakaian wanita ketika menunggang motosikal di Petra Jaya dalam siasatan kerana mencabul MCO SOP |  Surat Bahasa Melayu


Screengrab video yang dimuat naik di Facebook. – Gambar melalui Borneo Post

KUCHING, 27 Jun – Seorang lelaki yang dilihat dalam video viral memakai pakaian wanita ketika menunggang motosikal di kawasan perumahan di Petra Jaya kini disiasat oleh polis kerana melanggar prosedur operasi standard perintah kawalan pergerakan (MCO) (SOP ).

Individu itu juga ditampar dengan dua saman lalu lintas kerana tidak memakai topi keledar dan menunggang motosikal tanpa lesen memandu yang sah.

“Siasatan menunjukkan bahawa video 55 saat dirakam pada bulan April dan dimuat naik di Facebook pada jam 7 malam pada 24 Jun,” kata ketua polis daerah Kuching ACP Ahsmon Bajah dalam satu kenyataan hari ini.

Dia menambah bahawa video tersebut dipercayai telah dirakam di sebuah kawasan kejiranan di Cenderawasih, Petra Jaya.

Berdasarkan video tersebut, Ahsmon mengatakan polis berjaya mengesan individu tersebut berdasarkan plat nombor motosikal tersebut.

Individu itu kemudian dipanggil ke balai polis dan disuruh membawa motosikal dan pakaian yang digunakan dalam video tersebut.

Dia menambah bahawa individu berusia 29 tahun itu akan disiasat di bawah Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah dalam Peraturan 2021 Kawasan Tempatan yang Dijangkiti.

“Kertas siasatan telah dibuka dan kes itu akan dirujuk kepada Peguam Negara Malaysia Sarawak untuk tindakan selanjutnya,” kata Ahsmon.

Sementara itu, pada saat penulisan, klip video yang dimuat naik di Facebook pada 24 Jun telah mengumpulkan lebih daripada 36,000 tontonan. – Borneo Post

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *