Kumpulan pengeluar mencadangkan penguncian yang disasarkan untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19 | PressCliff

Kumpulan pengeluar mencadangkan penguncian yang disasarkan untuk memecahkan rangkaian jangkitan Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Polis mengawal perbatasan Perak dan Pahang antara Simpang Pulai dan Tanah Tinggi Cameron, 31 Mac 2021. – Gambar oleh Farhan Najib

KUALA LUMPUR, 27 Jun – Persekutuan Pengilang Malaysia (FMM) telah mencadangkan kepada pemerintah untuk mempertimbangkan langkah-langkah penguncian khusus negeri atau kawasan untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19.

Presiden Datuk Soh Thian Lai mengatakan bahawa persekutuan takut bahawa lebih banyak perniagaan akan menutup atau memberhentikan pekerja kerana kebanyakan syarikat, terutamanya perusahaan mikro, kecil dan sederhana, sangat kekurangan wang tanpa aktiviti perniagaan yang dibenarkan.

“Untuk meminimumkan kesan terhadap industri dan ekonomi, negara / wilayah di mana kesnya lebih rendah dan terkendali harus dibiarkan beroperasi tanpa membedakan antara sektor penting dan tidak penting.

“Langkah-langkah penutupan harus ditujukan ke daerah-daerah di mana terdapat jumlah jangkitan tertinggi untuk membolehkan rantai pandemi terputus,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Soh mendakwa bahawa keputusan pemerintah untuk memperpanjang Tahap Satu dari Rancangan Pemulihan Nasional (NRP) disambut dengan kekecewaan dan keputusasaan besar oleh komuniti perniagaan, khususnya sektor pembuatan.

Awal hari ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Fasa Satu dari NRP, yang dijadualkan berakhir pada hari Isnin (28 Jun), akan diperpanjang kerana jumlah jangkitan Covid-19 di negara ini tidak menurun di bawah ambang 4.000 kes yang diperlukan untuk beralih ke fasa seterusnya.

Sementara itu, Soh juga menyatakan kesan negatif terhadap daya saing Malaysia kerana penguncian yang berpanjangan kerana negara ini merupakan pusat pembuatan serantau utama bagi banyak industri yang merupakan sebahagian daripada rantaian bekalan global.

Dalam pernyataan yang berasingan, Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) menyatakan kebimbangan terhadap tempoh perintah pergerakan penuh (FMCO) yang berpanjangan, dengan menyatakan bahawa ia dapat meningkatkan keadaan tekanan sekarang kepada ekonomi dan masyarakat.

Presiden Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman berharap pemerintah dapat memperkenalkan langkah-langkah baru dengan mengizinkan majikan yang dapat mematuhi dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan untuk memulakan dan menjalankan perniagaan mereka sepenuhnya.

“Harus ada sedikit kelonggaran untuk memungkinkan orang menjalankan perniagaan dan ini perlu dilakukan dengan segera.

“Kita perlu sedar bahawa memerangi Covid-19 bukan hanya untuk melaksanakan penutupan sepenuhnya,” katanya.

Menurut Syed Hussain, penguncian “benar-benar merugikan majikan, pekerja, rakyat dan negara”. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *