Kementerian Perumahan untuk memastikan syarikat komuniti kredit mematuhi undang-undang yang ada | PressCliff

Kementerian Perumahan untuk memastikan syarikat komuniti kredit mematuhi undang-undang yang ada |  Surat Bahasa Melayu


Seorang juruwang mengira wang kertas RM50 di George Town pada 27 November 2019. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

PUTRAJAYA, 27 Jun – Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) akan memastikan bahawa sektor kredit masyarakat atau pemberi pinjaman wang berlesen mematuhi peruntukan di bawah Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 (Akta 400).

Dalam satu kenyataan hari ini, KPKT mengatakan pemeriksaan dan pemantauan berkala akan dilakukan terhadap syarikat kredit masyarakat serta pemeriksaan tempat di premis yang disyaki melakukan kesalahan di bawah Akta 400 atau melakukan kesalahan jenayah seperti penipuan atau keganasan terhadap peminjam.

Dikatakan kementerian telah bekerjasama dengan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersial sejak 2006 untuk mengekang kegiatan pemberi pinjaman wang tanpa izin yang dikenali sebagai ‘Ah Longs’.

Berdasarkan statistik jabatan itu, sejumlah 434 kertas siasatan yang melibatkan ‘Ah Longs’ dibuka antara Januari dan Mei tahun ini, katanya, sambil menambah sejumlah 1.082 kes pemberi pinjaman wang haram ini disiasat tahun lalu.

KPKT berkata Bahagian Kawalan Kredit Komuniti menghubungi dan berkongsi maklumat dengan Bank Negara Malaysia secara berkala melalui cawangan Anti Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Counter Terrorism (AMLA / CFT) untuk memastikan syarikat kredit masyarakat tidak terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram.

Kementerian mengatakan bahawa ia mengambil perhatian dari keprihatinan masyarakat yang ditimbulkan di media sosial mengenai operasi syarikat kredit komuniti ini di Fasa Satu kawalan pergerakan kerana ia akan mendorong orang untuk membuat hutang, sambil menambah bahawa KPKT telah melaksanakan pelbagai inisiatif untuk memberi kesadaran mengenai hak peminjam.

“Ini untuk memberi pendedahan dan maklumat kepada masyarakat untuk meminjam wang dari syarikat kredit komuniti berlesen dan institusi kewangan yang diatur oleh pemerintah dan tidak masuk ke dalam perangkap Ah Long,” katanya, sambil menambah orang ramai dapat mencari syarikat kredit komuniti berlesen di Semenanjung Malaysia serta membuat aduan mengenai pemberi pinjaman wang yang salah melalui aplikasi mudah alih i-KrediKom.

“KPKT sebagai kementerian yang mengatur syarikat kredit masyarakat selalu memastikan bahawa hanya pemiutang yang bertauliah yang dilesenkan. Ini untuk memastikan peminjam sentiasa dilindungi dan hak mereka terjamin, ”tambahnya.

Dikatakan syarikat komuniti kredit telah beroperasi di negara ini sejak 1951 di bawah Ordinan Pemberi Pinjam Wang, yang ditubuhkan untuk mengatur sektor ini melalui pelesenan dan penguatkuasaan.

Pada tahun 2003, katanya, pemerintah membuat Undang-Undang 400 yang diletakkan di bawah tanggungjawab kementerian dan pada tahun 2019 syarikat pinjaman wang ini dijenamakan semula sebagai syarikat komuniti kredit.

“Oleh itu, syarikat kredit komuniti telah lama menjadi komponen aktif dalam sektor kewangan negara yang juga menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi,” katanya menambahkan selain mengeluarkan pinjaman mikro kepada individu, syarikat-syarikat ini juga memberikan pinjaman sebagai modal perniagaan kepada pengusaha.

Menurut kementerian, berdasarkan kajian, pemerhatian dan maklumat yang diperoleh dari persatuan pemberi pinjaman wang, orang lebih suka mengambil pinjaman di syarikat kredit masyarakat kerana prosedurnya kurang rumit dibandingkan dengan meminta pinjaman dari bank atau institusi kewangan lain.

“Sebilangan besar peminjam individu tidak mempunyai akses atau tidak layak mendapat kemudahan pinjaman dari institusi kewangan dan juga bank dan merupakan kategori yang tidak dilindungi kerana kekurangan dokumen sokongan,” katanya sambil menambah bahawa tempoh yang lebih pendek untuk persetujuan pinjaman juga penting faktor untuk peminjam individu ini.

Ia menambah jumlah pinjaman yang fleksibel dan tidak tegar juga merupakan pertimbangan penting kerana mereka boleh meminjam serendah RM200.

KPKT mengatakan setiap tahun kira-kira 70,000 peminjam mengeluarkan pinjaman di bawah RM1,000. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *