Kementerian Perdagangan Dalam Negeri mengatakan bahawa sektor perdagangan distribusi Covid-19 SOP memuaskan | PressCliff

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri mengatakan bahawa sektor perdagangan distribusi Covid-19 SOP memuaskan |  Surat Bahasa Melayu


Termometer digital yang digunakan untuk mengesan suhu badan, pembersih tangan dan buku log digambarkan di pintu masuk kedai di Jalan Tunku Abdul Rahman di Kuala Lumpur 22 Mei 2020. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, 27 Jun – Bahagian Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah memeriksa sejumlah 615, 996 premis di seluruh negara, dari 13 Mei tahun lalu, hingga semalam (26 Jun).

KPDNHEP, dalam satu kenyataan hari ini, mengatakan bahawa dari jumlah premis yang diperiksa, 574 kes direkodkan tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 atau Akta 324.

Dikatakan bahawa, berdasarkan statistik, tahap kepatuhan sektor perdagangan distributif memuaskan, dengan 98.54 persen premis mematuhi SOP, sementara hanya 0.1 persen premis dikompaun, dan selebihnya 1.27 persen diberi nasihat dan dikeluarkan dengan amaran.

Ia menambah bahawa dari 1 Jun hingga kemarin (26 Jun) sejumlah 44,903 premis diperiksa oleh Bahagian Penguatkuasaan, dan 388 kes didapati tidak mematuhi SOP, yang melibatkan syarikat dan individu, dengan jumlah nilai kompaun berjumlah hingga RM2,141,500.

“Antara jenis kesalahan yang dicatatkan adalah gagal mendaftar masuk menggunakan MySejahtera atau buku log dan melakukan aktiviti yang tidak dibenarkan. Banyak kesalahan dikesan di pelbagai premis, termasuk kedai runcit, pasar mini, pasar raya, dan pasar raya besar, ”kata pernyataan itu.

Selain itu, sebanyak 132 aduan diterima dari orang ramai dari 1 Jun hingga semalam, dan semuanya telah disiasat.

Untuk memastikan pelaksanaan Fasa Pertama Pengawalan Pergerakan yang efektif di bawah Pelan Pemulihan Nasional untuk sektor perdagangan pengedaran, KPDNHEP telah menggerakkan sejumlah 2.262 pegawai penguatkuasa di seluruh negara untuk memastikan pematuhan sepenuhnya terhadap SOP di semua perniagaan runcit, borong, pengedaran, dan restoran premis.

“KPDNHEP mengesyorkan agar semua pelaku industri di bawah sektor perdagangan pengedaran, khususnya, memastikan bahawa SOP dipatuhi sepenuhnya oleh pekerja dan pelanggan mereka.

“Pemilik premis perniagaan mesti sentiasa proaktif, peka dan memastikan bahawa pematuhan dengan SOP selalu berada pada tahap maksimum, untuk memastikan keselamatan premis mereka dan orang awam dapat dilindungi, sementara tidak membuat kluster Covid-19 baru di bawah sektor perdagangan distributif , “Katanya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *