Keganasan Myanmar meningkat dengan meningkatnya kumpulan ‘pertahanan diri’: laporan | PressCliff

Keganasan Myanmar meningkat dengan meningkatnya kumpulan 'pertahanan diri': laporan |  Surat Bahasa Melayu


Orang-orang memegang obor semasa tunjuk perasaan di Mandalay, Myanmar 14 Jun 2021 dalam gambar ini yang diperoleh oleh Reuters.

YANGON, 28 Jun – Keganasan dalam Myanmar pasca rampasan kuasa meningkat ketika pasukan “pertahanan diri” anti-junta melangkah untuk mengambil alih tentera, kata sebuah laporan pada hari Isnin, yang memberi amaran akan kos manusia yang “sangat besar” jika rejim menggunakan sepenuhnya kekuatan dalam tindakan keras berikutnya.

Myanmar mengalami kekacauan sejak kudeta Februari yang menggulingkan pemerintah Aung San Suu Kyi, dengan lebih dari 880 terbunuh dalam tindakan keras junta terhadap perbezaan pendapat, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan.

Di beberapa kawasan, penduduk tempatan – sering menggunakan senapang pemburu atau senjata yang dihasilkan di kilang hutan sementara – telah membentuk “pasukan pertahanan” untuk melawan.

Sebagai tindak balas, tentera telah menggunakan helikopter dan artileri, termasuk menentang kumpulan di negara bagian Chin barat laut dan di sepanjang sempadan timur dengan Thailand.

“Menghadapi pemberontakan bersenjata, Tatmadaw [the Myanmar military] diharapkan dapat melepaskan kekuatan tenteranya terhadap orang awam, ”kata International Crisis Group pada Isnin.

“Kos manusia akan sangat besar – terutama bagi wanita, anak-anak dan orang tua, yang menghadapi kesulitan terbesar dari keganasan dan pengungsian.”

Pertembungan telah berlaku di kawasan-kawasan yang tidak melihat konflik selama beberapa dekad, memaksa agensi kemanusiaan berlumba-lumba untuk mengatur operasi dan talian bekalan baru, kata ICG.

Dianggarkan 230,000 orang telah dipindahkan oleh pertempuran dan rasa tidak selamat setakat ini, kata PBB minggu lalu.

Kumpulan pertahanan diri menambah perpaduan yang tidak menentu di negara Asia Tenggara yang miskin, di mana lebih daripada 20 kumpulan pemberontak etnik sudah berada dalam pelbagai peringkat konflik dengan negara sebelum rampasan kuasa.

Ketika ekonomi runtuh, milisi baru dapat “mencari sumber pendapatan di luar sumbangan masyarakat ad hoc yang selama ini menopang mereka,” ICG memberi amaran.

Ia juga tidak mungkin bayangan “Kerajaan Perpaduan Nasional” – yang sebagian besar dibentuk oleh penggubal undang-undang dari pemerintah yang digulingkan oleh Suu Kyi – akan dapat menjadikan mereka di bawah kendalinya, tambahnya.

Pertembungan yang melibatkan militia awam dan tentera sebahagian besarnya terhad kepada kawasan luar bandar.

Tetapi minggu lalu, sekurang-kurangnya enam orang tewas dalam pertempuran senjata antara pasukan keselamatan dan kumpulan pertahanan diri di bandar kedua Mandalay di negara itu. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *