Jumlah pesanan Hoolah melonjak 600pc dalam 12 bulan semasa beli sekarang, bayar perkhidmatan kemudian | PressCliff

Jumlah pesanan Hoolah melonjak 600pc dalam 12 bulan semasa beli sekarang, bayar perkhidmatan kemudian |  Surat Bahasa Melayu


Beli sekarang, bayar kemudian (penyedia penyelesaian BNPL), hoolah telah mengalami lonjakan 600 peratus dalam jumlah pesanan dari Mei 2020 hingga Mei 2021. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 27 Jun – Pembeli penyelesaian sekarang, bayar kemudian (BNPL), hoolah telah mengalami lonjakan 600 peratus dalam jumlah pesanan dari Mei 2020 hingga Mei 2021.

Pengurus Besar Jason Wong mengatakan pertumbuhan besar itu adalah bukti permintaan pengguna yang menggalakkan untuk perkhidmatan BNPL di pelbagai kategori, serta jumlah peniaga biru-chip dan tempatan yang bekerjasama dengan syarikat yang berpangkalan di Singapura itu.

Peningkatan itu juga menunjukkan bahawa hoolah memberi kuasa kepada penggunanya untuk menguruskan aliran tunai mereka, kerana orang-orang menjadi lebih peka terhadap harga dan menghargai pentingnya mengurangkan aliran tunai peribadi semasa wabak itu, tambah Wong.

“Dengan BNPL seperti hoolah, pengguna dapat menguruskan perbelanjaan bulanan mereka dan memaksimumkan aliran tunai peribadi dengan membayar hanya satu pertiga dari pembelian mereka di muka.

“Platform BNPL menyediakan penyelesaian yang lebih fleksibel yang membolehkan pengguna membagi pembelian mereka menjadi tiga pembayaran bulanan tanpa faedah, menggunakan instrumen pembayaran kredit atau debit yang ada dari mana-mana institusi kewangan tanpa biaya tambahan dan tanpa bayaran tersembunyi,” katanya kepada Bernama.

Wong menyatakan bahawa pada awal wabak tahun lalu, hoolah telah melihat pilihan pengguna beralih menggunakan kad debit berbanding kad kredit untuk pembelian.

Dia mengatakan bahawa 75 peratus transaksi hoolah dilakukan dengan kad debit pada bulan Mac 2021, berbanding dengan 55 persen pada Januari 2020.

Sejalan dengan motto “Responsible Affordability”, dia mengatakan hoolah membolehkan pelanggan membuat pelaburan ke dalam produk berkualiti dan memimpin gaya hidup yang mereka inginkan atau cita-cita tetapi pada masa yang sama, memastikan mereka tidak jatuh ke hutang.

“Ini mengenai membiarkan pelanggan mengawal perbelanjaan mereka daripada membelanjakan lebih banyak.

“Ada keadaan di mana kita menolak transaksi ketika kita menganggap orang bergerak ke arah yang salah,” kata Wong.

Dia menambah bahawa sebagai penyedia perkhidmatan yang bertanggungjawab, hoolah memastikan bahawa pengguna diberi pengetahuan kewangan peribadi dan kesedaran pengurusan wang.

“Kami mengembangkan had pesanan yang dipersonalisasi untuk pengguna untuk melindungi mereka, serta pedagang dan perniagaannya, untuk memastikan pengguna tidak menggunakan platform secara berlebihan.

“Apabila topi habis, mereka perlu melunasi ansuran yang belum dijelaskan sebelum mereka dapat menggunakan hoolah untuk membuat pesanan baru,” katanya.

Dari segi perniagaan, Wong mengatakan rakan niaga hoolah mengembangkan perniagaan mereka sepanjang tempoh perintah kawalan pergerakan (MCO) oleh pemerintah pada tahun 2020, melaporkan peningkatan penukaran dan ukuran keranjang 20% ​​hingga 40 persen.

Salah satu rakan kongsi hoolah, Al-Ikhsan Sports Sdn Bhd mengatakan dari bulan ke bulan, penjualan e-dagangnya telah menunjukkan arah kenaikan, terutama untuk jersi bola sepak.

Ketua Pegawai Eksekutif Al-Ikhsan, Vach Pillutla berkata, peruncit barang sukan tersebut mencatat peningkatan pembelian yang dilakukan dengan hoolah di laman webnya; kira-kira 15 peratus transaksi bulan ini dilakukan melalui penyedia BNPL.

“Dengan pandemi yang sedang berlangsung, banyak pelanggan kami harus beralih ke penjimatan dan kemampuan yang terjangkau.

“Di sinilah hoolah membantu Al-Ikhsan dalam menyediakan pilihan pembayaran alternatif untuk pelanggan kami, dengan kemudahan tambahan BNPL untuk mendapatkan akses ke produk kami,” katanya.

Menurut Pillutla, rancangan ansuran tiga bulan hoolah dan kadar faedah sifar telah membantu pelanggan Al-Ikhsan menikmati kaedah pembayaran yang lebih fleksibel dan mudah.

Perkhidmatan BNPL semakin popular di seluruh Asia Pasifik, kata Wong, sambil menambah bahawa Australia dan Eropah Utara menjadi pengguna awal.

Hoolah berusaha untuk berkembang ke pasar Asia yang lain, sementara operasinya di Singapura, Malaysia, dan Hong Kong mencatat arah aliran menaik, tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *