Categories: NewsPerniagaan

Geseran muncul di Amerika Utara satu tahun dalam perjanjian perdagangan | PressCliff


Dalam foto fail ini yang diambil pada 29 Januari 2020, Presiden AS Donald Trump memegang Perjanjian Perdagangan Amerika Syarikat-Mexico-Kanada yang ditandatangani, yang dikenali sebagai USMCA. – Gambar AFP

WASHINGTON, 27 Jun – Setahun setelah ia berlaku di tengah-tengah kemerosotan ekonomi, Perjanjian Amerika Syarikat-Mexico-Kanada (USMCA) belum mengakhiri geseran perdagangan antara sekutu Amerika Utara.

Ketiga-tiga negara mengatakan bahawa perjanjian baru itu akan menguntungkan ekonomi dan pekerja mereka tetapi, ketika ulang tahun menjelang hari Khamis, negara-negara jiran telah melakukan berbagai pertikaian – banyak di antaranya telah melihat Amerika Syarikat menentang amalan Mexico atau Kanada.

“Sebagian besar fokus pada USMCA dalam beberapa tahun akan datang adalah pada perselisihan,” kata Edward Alden, seorang ahli Majlis Hubungan Luar Negeri.

USMCA menggantikan Perjanjian Perdagangan Bebas Amerika Utara, yang telah berlaku sejak tahun 1994, dan yang dikatakan oleh Alden telah membayangkan tiga ekonomi benua itu pada satu ketika menjadi pasaran tunggal, seperti Kesatuan Eropah.

Penglihatan itu nampaknya sudah mati, sekurang-kurangnya buat masa ini.

“USMCA adalah peraturan untuk tiga ekonomi Amerika Utara yang terpisah untuk bekerjasama, di mana mereka boleh, dan peraturan untuk berperang di mana mereka tidak dapat bekerjasama,” kata Alden.

Sementara perselisihan antara negara-negara telah menjadi berita utama, Jeffrey Schott, seorang rekan senior di Peterson Institute for International Economics, mengakui kesepakatan itu dengan “menghapus awan ketidakpastian” atas perdagangan benua.

“Itu mewujudkan suasana perdagangan dan pelaburan yang lebih baik daripada yang pernah kita alami dalam beberapa waktu,” katanya.

Bekas presiden Donald Trump, yang terkenal dengan retoriknya yang tegas bahkan terhadap sekutu Amerika, merundingkan USMCA, tetapi Presiden penggantinya Joe Biden dapat mengubah kebijakan.

Tetapi ada juga tanda-tanda bahawa walaupun di bawah pemerintahan baru, pertengkaran akan terus berlanjutan.

Bersedia untuk melawan

Kanada mungkin sekutu terdekat Washington, tetapi ketika berdagang, negara jiran mempunyai beberapa perbezaan.

Amerika Syarikat mempunyai perselisihan yang sudah lama berlaku mengenai industri tenusu dan kayu lunak Kanada, dan juga telah menimbulkan masalah dengan eksport panel solar Ottawa dan dengan percukaian firma teknologi Amerika.

Wakil Perdagangan AS Katherine Tai telah mengatakan bahawa dia akan mempertahankan kepentingan Amerika, bermula dengan petani tenusu.

Pejabatnya telah menubuhkan panel penyelesaian sengketa di bawah USMCA untuk memeriksa isu kuota susu yang dikenakan oleh Kanada, yang sangat membuatnya kecewa.

Francois Dumontier, jurucakap kumpulan yang mewakili pengeluar susu Quebec, mengatakan USMCA tidak memberikan kelebihan.

Dia juga menyebut beberapa ketentuan sebagai “serangan terhadap kedaulatan Kanada,” kerana mereka menyekat eksport Kanada sambil membenarkan lebih banyak import dari Amerika Syarikat.

Selepas wabak

Di seberang perbatasan, David Salmonsen, pengarah kanan hubungan kongres dengan Persekutuan Biro Ladang Amerika, menunjukkan senarai panjang pertikaian perdagangan, tetapi mengatakan dia secara keseluruhan optimis.

“Saya rasa kita akan mendapat gambaran yang lebih baik setelah ekonomi semua orang pulih dari wabak itu,” katanya. “Kami menyokong perjanjian itu, dan kami fikir ia akan berfungsi untuk memastikan perdagangan pertanian terus bergerak dan berkembang di antara ketiga-tiga negara.”

Bagaimanapun, Ottawa meminta panel penyelesaian sengketa sendiri mengenai tarif 18 persen Washington pada panel solar yang dibuat di Kanada.

Walaupun berlaku pertempuran, Valeria Moy, pengarah umum Institut Daya Saing Mexico, mengatakan bahawa selama setahun terakhir, tidak ada “perubahan radikal dibandingkan dengan NAFTA.”

Namun, dia berharap USMCA dapat memiliki kesepakatan mengenai undang-undang perburuhan di Mexico di masa depan.

Washington telah memanggil USMCA dua kali untuk meminta Mexico City menyiasat pelanggaran hak kesatuan di sektor automotif, terutama di kilang General Motors.

“Adakah ini akan memberi kesan yang baik kepada pekerja Mexico? Sepertinya saya akan melakukannya, ”katanya. “Ini akan memaksa syarikat Mexico untuk membuat perubahan.”

Tetapi Moy memperingatkan bahawa Amerika Syarikat akhirnya dapat menggunakan masalah buruh “sebagai dalih untuk menerapkan langkah-langkah perlindungan.” – AFP

.

Presscliff

Recent Posts

Bahrain mengakui berdepan perlawanan sukar menentang Malaysia dalam perlawanan kelayakan Piala Asia

Ketua jurulatih Bahrain Helio Sousa (kiri) bercakap semasa sidang media sebelum perlawanan Kumpulan E Kelayakan…

2 months ago

Timbalan presiden Persekutuan Olahraga Malaysia: Pilihan presiden penting demi olahraga negara

Datuk Mumtaz Jaafar dilihat semasa sidang media di The Royal Selangor Club dalam gambar fail…

2 months ago

Israel berkata perjanjian membenarkan rakyat pergi ke Piala Dunia Qatar

Logo rasmi kejohanan untuk Piala Dunia Qatar 2022 dilihat pada dinding amfiteater di Doha 3…

2 months ago

Sensor ini boleh mengesan racun perosak dalam buah-buahan dan sayur-sayuran dalam beberapa minit

Penyelidik Sweden telah membangunkan sensor mini yang murah dan boleh dihasilkan semula untuk mengesan racun…

2 months ago

Froome berkata tiada jaminan dia akan dipilih untuk Tour de France

Pelumba Britain pasukan teknologi Israel-Premier Chris Froome menunggang semasa peringkat keempat perlumbaan berbasikal ujian masa…

2 months ago

Institut Akauntan Bertauliah meramalkan KDNK Malaysia berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diramalkan berkembang kepada 7.2 peratus pada 2022. — Gambar…

2 months ago