Dokumen rahsia pertahanan Inggeris yang dijumpai di tumpukan basah di perhentian bas, kata BBC | PressCliff

Dokumen rahsia pertahanan Inggeris yang dijumpai di tumpukan basah di perhentian bas, kata BBC |  Surat Bahasa Melayu


BBC mengatakan bahawa dokumen-dokumen itu, hampir 50 halaman, dijumpai ‘di tumpukan basah di belakang perhentian bas di Kent pada awal pagi Selasa’. – Reuter

LONDON, 27 Jun – Dokumen terperinci dari kementerian pertahanan Britain yang mengandungi perincian mengenai kapal perang Britain dan reaksi berpotensi Rusia terhadap laluannya melalui Laut Hitam telah dijumpai di perhentian bas di selatan England, lapor BBC hari ini.

BBC mengatakan dokumen-dokumen itu, hampir 50 halaman, dijumpai “di tumpukan basah di belakang perhentian bas di Kent pada awal pagi Selasa” oleh orang awam, yang ingin tetap tidak dikenali.

Kementerian Pertahanan mengatakan telah diberitahu minggu lalu tentang “insiden di mana surat-surat pertahanan sensitif telah dijumpai oleh orang awam”.

“Jabatan ini memandang serius keselamatan maklumat dan siasatan telah dilancarkan. Pekerja berkenaan melaporkan kerugian pada masa itu. Tidak sesuai untuk mengulas lebih lanjut, ”kata seorang jurucakap.

Jurucakap kementerian luar negeri Rusia, Maria Zakharova mengejek pemerintah Britain di saluran media sosial Telegram, dengan mengatakan: “London telah menggunakan sejumlah pembohongan untuk menutup provokasi terbaru. 007 (James Bond) tidak lagi sama. “

“Dan sekarang pertanyaan seperti teka-teki untuk parlimen Britain, mengapa kita memerlukan ‘penggodam Rusia’ jika ada perhentian bas Britain?”

Parti Buruh pembangkang utama Britain mengatakan penemuan dokumen oleh anggota awam itu “memalukan kerana membimbangkan menteri”.

Ketua polis pertahanan buruh John Healey mengatakan menteri perlu mengesahkan bahawa keselamatan negara tidak terganggu atau operasi keselamatan terjejas dan bahawa “prosedur telah dilaksanakan untuk memastikan perkara seperti ini tidak berulang”.

BBC melaporkan bahawa dokumen-dokumen itu, yang merangkumi e-mel dan persembahan PowerPoint, yang berkaitan dengan Pembela kapal perang Britain, yang bulan ini berlayar melalui perairan di semenanjung Crimean, sebuah wilayah yang dilampirkan Moscow dari Ukraine pada tahun 2014.

Rusia mengatakan pada hari Rabu bahawa mereka telah melepaskan tembakan amaran dan menjatuhkan bom di jalan kapal untuk mengusirnya dari apa yang dikatakan oleh Kremlin sebagai perairan wilayahnya tetapi yang dikatakan oleh Britain dan sebahagian besar dunia adalah milik Ukraine.

Ia kemudian memanggil duta besar Britain di Moscow untuk mendapatkan teguran diplomatik rasmi atas apa yang disifatkannya sebagai provokasi.

Britain menolak akaun Rusia mengenai kejadian itu. Dikatakan ia percaya setiap tembakan yang dilancarkan adalah “latihan tembakan” Rusia yang telah diumumkan sebelumnya, dan tidak ada bom yang dijatuhkan.

Ia mengesahkan kapal perusak telah melalui apa yang dikatakannya adalah perairan Ukraine, menggambarkan jalannya sebagai “jalan yang tidak bersalah” sesuai dengan undang-undang antarabangsa laut.

BBC mengatakan bahawa dokumen tersebut menunjukkan misi kapal itu dilakukan dengan harapan Rusia akan bertindak balas secara agresif. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *