Covid-19: Perjalanan antar daerah dan antar daerah masih dibatasi selama fasa kedua rancangan pemulihan, kata Ismail Sabri | PressCliff

Covid-19: Perjalanan antar daerah dan antar daerah masih dibatasi selama fasa kedua rancangan pemulihan, kata Ismail Sabri |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bercakap kepada pemberita selepas upacara penamaan kenderaan berperisai berkeupayaan tinggi pertama yang dihasilkan di Malaysia di Kuala Lumpur pada 2 April 2021. – Gambar oleh Hari Anggara

KUALA LUMPUR, 27 Jun – Perjalanan antara negeri dan antara daerah masih tidak akan dibenarkan dalam Fasa Kedua Kawalan Pergerakan di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (PPN), kecuali untuk guru sekolah dan pelajar tahun peperiksaan, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Perjalanan antara negara untuk pasangan jarak jauh hanya dibenarkan untuk kes khas dan kecemasan sahaja, tertakluk kepada kelulusan Polis Diraja Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan mengenai prosedur operasi standard (SOP) PPN Tahap Dua hari ini.

Dia mengatakan pada Tahap Dua, operasi beberapa kegiatan ekonomi di sektor pembuatan dan sektor perdagangan pengedaran akan diizinkan, dengan sektor pembuatan yang melibatkan automotif (kenderaan dan komponen), seramik, kilang perabot untuk tujuan eksport, getah, keluli, dan logam dan juga simen.

“Sektor perdagangan distributif merangkumi kedai buku dan alat tulis, komputer dan telekomunikasi, produk elektrik, mencuci kereta dan pendandan rambut (potongan rambut asas sahaja),” katanya, sambil menambah bahawa kedua-dua sektor akan dibenarkan beroperasi dari jam 8 pagi hingga 8 malam.

Katanya, restoran, kedai makan, gerai makan, trak makanan, penjaja tepi jalan, medan selera, dan kios makanan masih boleh beroperasi dari pukul 6 pagi hingga 10 malam.

“Pada Tahap Dua, pasar tani dan pasar pagi diizinkan beroperasi dari pukul 7 pagi hingga 11 pagi dan terbatas pada enam komoditi, iaitu sayur-sayuran, buah-buahan, bahan makanan, ayam olahan, makanan laut, dan daging. Pasar hujung minggu dan pasar malam masih tidak dibenarkan dibuka, ”katanya.

Dia menambah bahawa semua aktiviti sukan dan rekreasi hubungan individu dan bukan fizikal dibenarkan semasa PPN Tahap Dua.

Menjelaskan SOP untuk Tahap Tiga, Ismail Sabri mengatakan bahawa semua aktiviti ekonomi dibenarkan untuk beroperasi kecuali aktiviti berisiko tinggi dan yang disenaraikan dalam senarai negatif, seperti pusat spa, kecantikan dan kesihatan (pedikur dan manikur), pub dan kelab malam.

Dia mengatakan perjalanan antara daerah dibenarkan sepanjang Fasa Tiga tetapi perjalanan antara negeri masih akan dilarang.

Makan di restoran akan dibenarkan tetapi terhad kepada dua orang setiap meja dengan jarak fizikal, dan untuk pengangkutan awam seperti teksi dan perkhidmatan e-hailing, serta kenderaan persendirian, kapasiti dinaikkan kepada tiga orang, termasuk pemandu.

“Pasar malam, pasar petani, dan pasar akhir pekan akan diizinkan beroperasi sesuai dengan SOP terkini. Salon kecantikan juga dibenarkan beroperasi semasa Fasa Tiga, tertakluk kepada pematuhan ketat terhadap set SOP, ”katanya.

Dia mengatakan bahawa pembukaan semula sektor pendidikan, termasuk sekolah, institusi pengajian tinggi swasta dan awam, institusi latihan kemahiran dan institusi pendidikan lain di bawah Kementerian Pendidikan, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Kementerian Pembangunan Luar Bandar, dan agensi lain, tunduk pada Kalendar Kementerian Pendidikan, dan Kementerian Pengajian Tinggi serta penilaian risiko Kementerian Kesihatan semasa.

“Kegiatan sosial tidak akan dibenarkan semasa Tahap Tiga. Walau bagaimanapun, pengecualian untuk menerima tetamu atau pelawat di rumah dibenarkan tetapi terhad kepada 10 orang pada satu-satu masa.

“Kegiatan pelancongan akan diizinkan hanya untuk pelancongan di negeri ini. Pembukaan semula tempat pelancongan tetap akan dikenakan penilaian risiko semasa dan SOP yang ketat. Industri kreatif juga akan dibenarkan beroperasi selama Tahap Tiga, misalnya, acara langsung tanpa penonton, ”katanya.

Fasa Keempat, Ismail Sabri menjelaskan, akan dilaksanakan ketika jumlah kasus Covid-19 rendah, sistem kesihatan masyarakat berada pada tahap yang aman dan program vaksinasi telah mencapai kekebalan.

“Fasa terakhir akan memungkinkan kita mengembalikan norma kehidupan sehari-hari di mana hampir semua sektor dibuka sepenuhnya, tertakluk pada set SOP yang ada,” tambahnya. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *