Bilik darjah bergelut dengan penghinaan kaum dalam novel klasik Amerika | PressCliff

Bilik darjah bergelut dengan penghinaan kaum dalam novel klasik Amerika |  Surat Bahasa Melayu


Dalam foto fail ini yang diambil pada 12 Jun 2021, seorang wanita memegang tanda semasa demonstrasi menentang ‘teori perlumbaan kritikal’ (CRT) yang diajar di sekolah-sekolah di pusat Pemerintahan Daerah Loudoun di Leesburg, Virginia. – Gambar AFP

NEW YORK, 27 Jun – Pemecatan baru-baru ini seorang profesor kulit putih New York kerana membaca dengan lantang “N-word” dari novel Mark Twain telah menyoroti penggunaan penghinaan kaum di bilik darjah Amerika.

Ini telah memperbaharui perdebatan lama mengenai bagaimana buku-buku dari beberapa pengarang terkenal Amerika Syarikat harus diajarkan pada zaman yang dianggap tidak adil terhadap kaum.

Setelah bertahun-tahun mendengar istilah yang dibaca dari teks penulis seperti Twain dan William Faulkner, para pelajar semakin mengambil sikap.

“Tidak ada alasan bahawa saya harus pergi ke kelas saya dan mendengar huru-hara itu,” kata Dylan Gilbert mengenang waktu pada tahun 2019 ketika guru Bahasa Inggerisnya yang putih di University of Michigan mengucapkan istilah itu ketika mengucapkan petikan dari Faulkner.

Gilbert, yang berkulit hitam, keluar dari kelas.

“Rasanya seperti peringatan bahawa walaupun saya masuk ke Michigan, saya masih tidak diberi peluang yang sama untuk persekitaran pembelajaran yang selamat dengan rakan-rakan kulit putih saya,” katanya kepada AFP.

Isu ini menjadi perhatian sekali lagi bulan lalu ketika Hannah Berliner Fischthal, yang berkulit putih, meninggalkan Universiti St. John di Queens, NYC.

Dia meminta maaf setelah mengecewakan beberapa pelajar dengan mengucapkan kerasukan perkauman dengan kuat sambil membaca petikan dari buku Twain’s 1894 Pudd’nhead Wilson – setelah pertama kali menjelaskan konteks kata dalam teks Twain dan mengatakan bahawa dia berharap ia tidak menimbulkan kesalahan.

Kejadian itu berlaku setelah seorang profesor lain, yang juga berkulit putih, kali ini di Universiti Duquesne di Pennsylvania, diberhentikan kerana menggunakan cercaan itu semasa kursus.

“Kata ini mempunyai sejarah dan kesan emosi psikologi yang hanya mendengar kata, bagi beberapa orang, boleh mengganggu,” kata profesor bahasa Inggeris Arizona State University, Neal Lester, yang berkulit hitam.

Berasal dari kata Latin, ia digunakan secara meluas pada abad ke-18 Amerika, sebahagian untuk mematikan manusia Afrika Amerika dan menjadikan mereka sebagai bangsa yang rendah diri.

Lester mengatakan bahawa dia tidak pernah mengatakan perkataan itu di dalam kelasnya.

Vershawn Young, seorang profesor komunikasi Hitam, mengambil pandangan yang berbeza.

Ketika, pada bulan Jun 2020, majikannya, University of Waterloo, mengumumkan bahawa perkataan itu dilarang di kampus, Young enggan mematuhi peraturan baru itu.

“Ketika membaca dari teks, saya mengatakannya,” katanya kepada AFP. “Semasa pelajar memetik teks, mereka juga bebas untuk membacakan apa yang mereka baca. Namun, mereka juga dapat mengganti kata itu dengan eufemisme. Apa yang tidak dapat mereka lakukan adalah mengabaikannya. “

Young mengatakan bahawa dia selalu mempersiapkan pelajarnya bahawa ia akan datang agar mereka tidak terkejut.

“Di luar tanda petikan, saya tidak menggunakan perkataan itu kerana saya menyedari kewibawaan saya berhubung dengan pelbagai kepekaan yang terdapat pada pelajar saya,” tambahnya.

Penapisan

Dalam artikel di Perbualan tahun lalu, Young menulis bahawa larangan di kampusnya menapis profesor Black seperti dirinya.

“Saya tergolong dalam beberapa komuniti kulit hitam, di mana kita menggunakan kata N dalam enam atau tujuh cara budaya,” tulisnya, sambil menambah bahawa melarangnya “melayani tujuan ketuanan kulit putih.”

Dalam beberapa dekad kebelakangan ini, orang kulit hitam boleh diterima untuk menggunakan perkataan tersebut. Ia sering didengar dalam perbincangan, filem atau muzik, lagu hip-hop menjadi contoh yang paling jelas.

“Mendengar orang bukan kulit hitam mengatakan perkataan N selalu menyinggung perasaan dan berbahaya bagi saya,” kata Gilbert, pelajar yang membantah guru kulit putihnya menggunakannya.

“(Tetapi) saya tidak mempunyai masalah dengan orang kulit hitam yang mengatakannya.” Menurut pendapat peribadi saya, perkataan itu tidak pernah ganas atau mengancam saya ketika keluar dari mulut Orang Hitam, ”tambahnya.

Wendy Kaminer, seorang peguam dan penulis yang pernah menjadi anggota dewan Kesatuan Kebebasan Sivil Amerika, mengatakan “perbezaan antara mengutip cercaan ras dan menggunakan cercaan kaum telah dihapus sepenuhnya.”

“Saya rasa itu cukup bermasalah,” katanya kepada AFP.

Kaminer mengatakan penghapusan kata dari kampus universiti adalah sebahagian daripada trend yang lebih luas yang bermula pada tahun 1990-an melarang istilah lain, termasuk yang berkaitan dengan seksualiti dan minoriti.

Dia berpendapat Amerika Syarikat, di mana kebebasan bersuara termaktub dalam konstitusi, bergerak menuju pendekatan Eropah barat yang lebih kepada peraturan mengenai apa yang orang dan tidak boleh katakan.

Bagi Lester, profesor Universiti Negeri Arizona, jawapannya adalah membicarakan perkataan dan sejarahnya yang kompleks tanpa mengucapkannya.

“Saya telah melakukan banyak perbualan di kelas seputar kata itu tanpa benar-benar mengatakannya,” katanya.

“Itu bukanlah rutin senam intelektual yang besar.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *