Bangladesh membatalkan 10 loji janakuasa arang batu | PressCliff

Bangladesh membatalkan 10 loji janakuasa arang batu |  Surat Bahasa Melayu


Aktivis alam sekitar memprotes projek pembangkit tenaga arang batu di Rampal berhampiran Sundarbans, di Dhaka pada 7 Januari 2017. – Gambar AFP

DHAKA, 28 Jun – Bangladesh mengumumkan semalam bahawa ia telah membatalkan sekurang-kurangnya 10 loji janakuasa arang batu utama kerana ia berusaha untuk meningkatkan penjanaan tenaga dari sumber tenaga yang boleh diperbaharui.

Nasrul Hamid, menteri kuasa dan tenaga negara, mengatakan keputusan itu diambil berdasarkan perubahan teknologi dan ketika berpuluh-puluh negara menghentikan projek pembangkit tenaga arang batu baru kerana kesannya terhadap alam sekitar.

“Menjelang tahun 2041, ada rancangan untuk menjana 40 persen tenaga dari tenaga boleh diperbaharui,” kata kementerian tenaga dan tenaga.

Menteri itu mengatakan Dhaka juga akan mengimport tenaga hidro dari Nepal dan Bhutan.

Loji janakuasa yang terbatal itu akan menghasilkan 8,451 megawatt tenaga dan termasuk projek berjuta-juta dolar yang dilancarkan oleh kerajaan Perdana Menteri Sheikh Hasina sejak dia memegang jawatan pada Januari 2009.

Menteri itu mengatakan mereka termasuk loji 1.320 megawatt besar di pulau Maheshkhali yang rapuh secara ekologi dan projek 1,200 megawatt yang akan dibina oleh usaha sama Bangladesh-Jepun.

Sebilangan besar kilang itu akan dibangun di wilayah pesisir Bangladesh, yang menempatkan 20 juta orang.

Pengumuman itu dilihat sebagai kemenangan bagi aktivis hijau yang telah melakukan serangkaian protes terhadap kilang yang menggunakan arang batu, dengan mengatakan bahawa mereka akan menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki pada ekologi rapuh negara.

Sharif Jamil, setiausaha Bangladesh Poribesh Andolon, kumpulan alam sekitar utama negara itu, mengatakan mereka gembira dengan pengumuman itu.

“Ini adalah langkah yang sangat positif. Kami berterima kasih kepada pemerintah atas langkah yang berani dan berani, ‚ÄĚkata Jamil kepada AFP.

Tetapi dia menambahkan bahawa dia ingin melihat loji janakuasa arang batu utama berhampiran hutan bakau terbesar di dunia juga dibakar.

Loji tenaga 1.320 megawatt kontroversi sedang dibina di bandar pesisir selatan Rampal berhampiran Sundarbans, hutan yang melanda Bangladesh dan India yang merupakan rumah bagi harimau Bengal yang terancam.

Agensi budaya dan sains Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan pada tahun 2016 terdapat kemungkinan besar bahawa pencemaran dari kilang bernilai AS $ 1,7 miliar akan “merosakkan secara tidak teratur” orang Sundarbans.

Hutan ini memberikan pertahanan terhadap gelombang ribut dan taufan yang telah membunuh ribuan orang di perkampungan dan pulau-pulau pesisir yang miskin dalam beberapa tahun terakhir, dan diisytiharkan sebagai Tapak Warisan Dunia Unesco pada tahun 1997.

Loji Rampal akan dikuasakan setiap tahun oleh hampir lima juta tan arang batu yang diangkut dengan kapal di sepanjang jalan air yang rapuh.

Jamil juga mengatakan perdana menteri, sebagai kepala forum untuk negara-negara yang rentan terhadap perubahan iklim, juga harus “mengembangkan peta jalan untuk keluar dari batu bara sepenuhnya”. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *