AS dalam pertemuan pertama dengan FM baru Israel di tengah pergerakan Iran | PressCliff

AS dalam pertemuan pertama dengan FM baru Israel di tengah pergerakan Iran |  Surat Bahasa Melayu


Setiausaha Negara AS Antony Blinken, yang dilihat dalam lawatan ke Paris, sedang mencari hubungan yang stabil dengan Israel. – Gambar AFP

PARIS, 27 Jun – Setiausaha Negara AS Antony Blinken bertemu diplomat tertinggi Israel, Yair Lapid hari ini, dalam pertemuan tatap muka pertama Amerika Syarikat dengan pemerintah yang baru dipasang yang mencari pendekatan yang kurang bersaing dengan sekutu utamanya Washington.

Lapid, seorang pusat yang menunda rancangannya sendiri untuk menjadi perdana menteri ketika dia mendalangi gabungan untuk mengalahkan pemimpin veteran Benjamin Netanyahu, sedang terbang ke Rom untuk melihat Blinken, yang tiba di Itali pada hari Ahad dalam lawatan tiga negara ke Eropah.

Mesyuarat itu diadakan ketika pemerintahan Presiden Joe Biden bergerak maju dengan perbincangan baru mengenai menghidupkan kembali perjanjian 2015 dengan Iran – yang ditentang keras oleh Israel – di mana Teheran secara drastik mengurangkan kerja nuklear sebagai imbalan atas janji pelepasan sekatan.

Biden dan Blinken juga ingin mempertahankan gencatan senjata yang rapuh yang berlaku pada 21 Mei antara Israel dan gerakan Islam Palestin Hamas, yang menguasai Jalur Gaza, setelah pertempuran terburuk sejak 2014.

Pertumpahan darah itu mencetuskan beberapa kritikan terkuat terhadap Israel dalam ingatan di Kongres AS, dengan beberapa anggota Parti Demokrat Biden menuduh Netanyahu terlalu kuat dan mencetuskan krisis dengan menyokong kumpulan Yahudi sayap kanan yang ingin mengubah status quo yang halus di kota suci Yerusalem.

Lapid, yang mengambil alih jawatan pada 13 Jun di bawah Perdana Menteri Naftali Bennett, seorang nasionalis, telah menuduh Netanyahu membahayakan sokongan Israel yang pernah kuat di Amerika Syarikat dengan melakukan demonstrasi secara terbuka di belakang Parti Republik bekas presiden Donald Trump.

Kerajaan koalisi yang baru masih melihat Iran sebagai ancaman besar bagi Israel, dan telah melancarkan serangannya sendiri di Jalur Gaza – tetapi telah berjanji untuk mengutamakan persekutuan dengan Washington dan berusaha untuk merahsiakan perbezaan.

Selepas salah satu perbualan telefon Lapid dengan Blinken, kementerian luar Israel mengatakan bahawa kedua-duanya sepakat untuk tidak membuat kejutan dalam hubungan itu.

Netanyahu dengan cepat menerkam, menyiarkan video dalam bahasa Inggeris di media sosial yang menyebut pemerintah baru “sangat berbahaya” dan berbicara tentang bagaimana dia sebagai perdana menteri kadang-kadang tidak akan memberitahu Amerika Syarikat mengenai tindakan Israel yang sedang menunggu keputusan.

Matlamat sederhana di Timur Tengah

Dengan ketegangan yang masih tinggi setelah keganasan bulan lalu, sebuah koalisi yang kuat berpengaruh di Israel dan ketidakpastian politik yang berlanjutan di dalam Otoritas Palestin, pentadbiran Biden telah menjelaskan bahawa ia tidak tergesa-gesa untuk membuat inisiatif perdamaian Timur Tengah.

Blinken, berbicara di Paris di sebuah forum di jaringan Brut yang berorientasi pada pemuda, mengatakan bahawa keutamaan segera adalah mencari jalan untuk membawa bantuan kemanusiaan dan pembangunan semula ke Jalur Gaza yang padat penduduk dan miskin.

Yang juga penting adalah “menghindari provokasi dan insiden dalam beberapa hari, minggu dan bulan yang akan datang yang dapat menimbulkan kembali keganasan dan kemudian berusaha untuk mewujudkan keyakinan yang lebih sedikit antara Israel dan Palestin,” kata Blinken.

Harapannya adalah “mungkin ada syarat, yang saat ini tidak ada, untuk memungkinkan mungkin melancarkan semula proses perdamaian dan penubuhan dua negara, Israel dan Palestin,” kata Blinken.

“Saya rasa keadaannya belum ada. Kita harus mengusahakannya dan kita akan melakukannya. “

Dia mengulangi bahawa pentadbiran Biden merancang untuk membiarkan Organisasi Pembebasan Palestin membuka semula pejabatnya di Washington, yang ditutup di bawah bekas presiden Donald Trump dalam salah satu keputusan pertama yang banyak disambut oleh Netanyahu.

Pentadbiran Biden berharap tidak terlalu terlibat dalam kawasan panas Timur Tengah dan memperbaiki keretakan yang dibuat di bawah Trump dengan sekutu Eropah sebagai sebahagian daripada strategi untuk memusatkan perhatian jangka panjang untuk menguruskan kebangkitan China.

Dalam tiga hari di Itali, Blinken pada hari Isnin akan menemui Paus Francis, pertemuan pertama paus dengan pegawai pentadbiran Biden yang berpangkat tinggi.

Blinken juga akan mengambil bahagian dalam pertemuan yang dianjurkan oleh Itali dari Kumpulan 20 ekonomi utama dan gabungan untuk mengalahkan kumpulan pelampau Negara Islam. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *