Ahli Parlimen Bandar Kuching: Kerajaan harus menyiapkan strategi keluar yang jelas, SOP untuk membolehkan memulakan semula aktiviti ekonomi | PressCliff

Ahli Parlimen Bandar Kuching: Kerajaan harus menyiapkan strategi keluar yang jelas, SOP untuk membolehkan memulakan semula aktiviti ekonomi |  Surat Bahasa Melayu


Kerajaan harus menyiapkan strategi keluar dan prosedur operasi standard (SOP) yang jelas untuk membolehkan aktiviti ekonomi dijalankan semula dengan selamat dan berterusan, kata Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii. – Gambar Borneo Post Online

KUCHING, 27 Jun – Pemerintah harus menyiapkan strategi keluar dan prosedur operasi standard (SOP) yang jelas untuk membolehkan pemulihan aktiviti ekonomi yang selamat dan lestari di negara ini semasa wabak Covid-19, kata Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii.

Dia menegaskan bahawa pentingnya pemerintah belajar dari kesalahan mereka semasa perintah kawalan pergerakan (MCO) dan tidak mengulangi muslihat lama yang sama dan mengharapkan hasil yang berbeza ketika memutuskan pelanjutan MCO.

“Berdasarkan pernyataan baru-baru ini oleh Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia, kira-kira 100,000 syarikat telah berhenti beroperasi sejak MCO pertama, dan 50,000 tambahan mungkin keluar dari perniagaan jika ada penutupan lanjutan.

“Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa lebih daripada separuh PKS tidak akan bertahan sehingga September 2021 dan 30 peratus dari mereka mungkin akan melipat jika FMCO semasa diperpanjang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dia juga mengatakan pemerintah harus menghadapi fakta bahawa mereka telah gagal memanfaatkan sepenuhnya masa MCO saat ini untuk meningkatkan langkah-langkah kesihatan awam yang diperlukan seperti yang disarankan oleh para pakar.

Ini, tambahnya, mengakibatkan “lockdown setengah matang” saat ini gagal mencapai sasaran yang diharapkan kerana ia tidak menurunkan kadar jangkitan negara secara signifikan walaupun dengan kos ekonomi yang besar bagi banyak perniagaan menengah dan kecil terutama yang tidak dibenarkan beroperasi semasa MCO ini.

Oleh yang demikian, ia menyarankan pemerintah mengambil langkah proaktif seperti dengan memberi subsidi alat uji diri untuk semua industri agar industri dapat menggunakannya untuk pekerja mereka setiap minggu.

“(Ini) untuk memotong kelompok tempat kerja dan kilang dengan betul. Ini membantu mengembangkan dan mengekalkan gelembung keselamatan kerja untuk mengurangkan risiko penularan.

“Dengan mensubsidi alat uji seperti itu dan menjadikannya berpatutan, jauh lebih murah dalam jangka panjang daripada kos ekonomi industri seperti itu ditutup sepanjang masa ketika ada kelompok.

“Di sinilah pemerintah harus mempermudah pengadaan alat uji seperti itu untuk memastikannya dapat diandalkan, sensitif, dan berpatutan terutama jika dibeli secara pukal,” katanya.

Dia percaya bahawa alat ujian yang lebih pantas seperti alat pernafasan yang diluluskan di Singapura, yang memerlukan masa sekitar satu hingga dua minit untuk menghasilkan hasilnya dan tidak melibatkan sapuan, mesti diterokai.

“Pada waktunya, hampir semua industri termasuk lapangan terbang, pelabuhan, bangunan pejabat, pusat membeli-belah, hospital, kilang dan institusi pendidikan dapat menggunakan alat ini untuk memeriksa staf dan pengunjung,” katanya.

Dia juga mengatakan bahawa pemerintah harus terus terlibat dengan semua pihak berkepentingan dan industri melalui kementerian yang relevan untuk menyelesaikan pengaturan yang diperlukan dan bahkan membiarkan setiap industri mencadangkan SOP mereka sendiri ketika mereka kembali beroperasi.

“Ini untuk memastikan bahawa SOP disasarkan, jelas dan mengelakkan SOP yang tidak logik seperti yang kita lihat semasa FMCO ini (perintah kawalan pergerakan penuh). Tidak ada yang lebih mengetahui keadaan di lapangan daripada pemain industri itu sendiri dan mereka mesti dibenarkan memberi input dan mencadangkan SOP yang sesuai dengan bimbingan yang betul dari Kementerian Kesihatan (KKM).

“Mereka mesti memasukkan pengetahuan terkini mengenai virus ke dalam SOP termasuk lebih menekankan pada pengudaraan yang tepat untuk mengurangkan penularan melalui udara, dan bukannya penekanan semasa pada pencemaran permukaan,” katanya. – Borneo Post

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *