Categories: GlobalNews

Varian Delta ‘merebak dengan pantas’ dari Lisbon ke seluruh Portugal | PressCliff


Seorang wanita yang memakai topeng pelindung berjalan di pusat bandar Lisbon di tengah wabak penyakit koronavirus, di Lisbon, Portugal, 24 Jun 2021. – Gambar Reuters

LISBON, 26 Jun – Lebih daripada 70 peratus kes koronavirus di Lisbon kawasan ini berasal dari varian Delta yang lebih menular, yang dengan cepat menyebar ke bahagian lain di negara ini, kata sebuah laporan pada hari Jumaat, ketika pihak berkuasa berusaha untuk menghentikan peningkatan jangkitan yang membimbangkan.

Institut kesihatan nasional, Ricardo Jorge, mengatakan dalam laporannya bahawa varian Delta, yang pertama kali dikenal pasti di India, mewakili 51 persen kes di daratan Portugal, menunjukkan varian tersebut “menyebar dengan cepat” seperti yang terjadi di Britain.

Kes koronavirus baru meningkat 1,604 semalam, lonjakan terbesar sejak 19 Februari, ketika negara yang berjumlah lebih dari 10 juta orang masih dalam keadaan terkurung. Secara keseluruhan, Portugal telah mencatatkan 871.483 kes dan 17.081 kematian sejak wabak itu bermula.

Walaupun kebanyakan kes baru masih tertumpu di kawasan yang ramai Lisbon wilayah, wilayah selatan Algarve, yang terkenal dengan pantai dan lapangan golfnya, mempunyai Covid-19 pembiakan tertinggi “R” berjumlah 1,34, kata laporan itu.

Lonjakan jangkitan berlaku setelah Portugal yang bergantung kepada pelancongan dibuka kepada pelawat dari Kesatuan Eropah dan Britain pada pertengahan Mei. Sebilangan besar perniagaan dibuka semula dan, ketika musim panas bermula, pantai penuh sesak.

Pada hari Khamis, Portugal mengenakan peraturan yang lebih ketat, termasuk memaksa restoran ditutup lebih awal pada hujung minggu pada tahun Lisbon dan di magnet pelancongan Algarve, Albufeira, destinasi popular bagi pelawat Britain.

Britain mengeluarkan Portugal dari daftar perjalanan bebas karantina awal bulan ini dan Jerman mengisytiharkan Portugal sebagai “zon varian virus” pada hari Khamis, satu langkah yang akan mencetuskan sekatan teruk dalam perjalanan ke dan dari negara itu.

Jumlah orang yang memerlukan rawatan hospital di Portugal, yang menghadapi pertempuran paling sukar melawan virus pada bulan Januari, juga meningkat. Terdapat 71 pesakit Covid-19 dalam rawatan intensif di Lisbon, menempati 86 persen tempat tidur yang dialokasikan untuk mereka yang dijangkiti virus.

Untuk mengatasi lonjakan itu, Portugal mempercepat vaksinasi orang muda pada waktu yang hanya sekitar 30 persen penduduk telah divaksinasi sepenuhnya sejauh ini. – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago