Taiwan melaporkan kes domestik pertama varian Delta Covid-19 | PressCliff

Taiwan melaporkan kes domestik pertama varian Delta Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja perubatan memberikan dos vaksin AstraZeneca kepada seorang wanita semasa sesi vaksinasi untuk orang tua berusia lebih dari 75 tahun, di sebuah stadium di New Taipei City, Taiwan 25 Jun 2021. – Gambar Reuters

TAIPEI, 26 Jun – Taiwan melaporkan kes pertama dalam varian Delta coronavirus yang sangat menular hari ini, memperketat kawalan di bahagian selatan pulau di mana kes tersebut berlaku.

Taiwan menghadapi sekumpulan jangkitan domestik, hampir semuanya disebabkan oleh varian Alpha yang sebelumnya dominan di seluruh dunia, walaupun jumlahnya tetap stabil dan wabahnya agak kecil.

Enam orang di daerah Pingtung telah disahkan memiliki varian Delta, termasuk dua yang kembali bulan ini dari Peru, di mana mereka disyaki membawa jangkitan itu, kata Menteri Kesihatan Chen Shih-chung.

Salah satu daripadanya telah diklasifikasikan sebagai jangkitan domestik, bukan dalam keluarga yang tiba dari Peru.

Pemerintah sedang melakukan pengujian besar-besaran di daerah di mana kes-kes tersebut dilaporkan, mengkarantina semua kontak yang disyaki. Ia telah memerintahkan pasar raya, restoran dan pasar basah ditutup selama tiga hari, kata Chen.

“Sekarang telah memasuki masyarakat, dan kami secara proaktif berusaha untuk menahannya,” katanya.

Taiwan sebelum ini melaporkan lima kes, semuanya diimport, dari varian Delta, yang pertama kali dikesan di India.

Mulai hari Ahad, pemerintah akan memperketat kawalan perbatasan untuk menghindari varian tersebut, yang memerlukan kedatangan dari lima negara, termasuk Britain, ditempatkan di fasilitas karantina terpusat.

Varian Delta kini merangkumi 96 peratus kes yang diuruskan di Britain.

Gambaran yang lebih luas mengenai wabak Taiwan Covid-19 terus bertambah baik, dengan Chen mengumumkan 78 kes baru, hanya sedikit dari 76 hari sebelumnya, walaupun kawalan terhadap perhimpunan dan acara umum tetap ada.

Jumlah jangkitan Taiwan berjumlah 14.545 sejak wabak itu bermula, termasuk 623 kematian. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *