Sepanyol membatalkan peraturan pemakaian topeng luar, tetapi banyak yang tetap berselindung | PressCliff

Sepanyol membatalkan peraturan pemakaian topeng luar, tetapi banyak yang tetap berselindung |  Surat Bahasa Melayu


Orang-orang, beberapa tanpa topeng pelindung, berjalan di pusat bandar Madrid, kerana topeng tidak lagi diperlukan di luar rumah dari 26 Jun, di tengah wabak penyakit koronavirus, Sepanyol, 26 Jun 2021. – Gambar Reuters

MADRID, 26 Jun – Orang Sepanyol dibenarkan membuang topeng muka untuk berjalan-jalan di taman atau melakukan perjalanan ke pantai hari ini untuk pertama kalinya dalam lebih dari satu tahun, tetapi beberapa orang tidak terburu-buru untuk melepaskan perlindungan wajah mereka terhadap Covid19.

“Saya terkejut kerana saya menjangkakan dapat melihat banyak orang tanpa topeng, tetapi kebanyakan masih memakainya,” kata Manuel Mas, 40, penyanyi, di pusat ibu kota, Madrid.

Walaupun topeng tidak harus dipakai di luar rumah di bawah peraturan negara yang baru santai, orang masih harus menggunakannya di dalam rumah atau di ruang luar yang sesak di mana jarak sosial tidak mungkin dilakukan.

Andrea Sosa, 20, seorang pelayan dari Madrid, mengatakan bahawa dia akan terus menutup wajahnya kerana dia belum diberi vaksin.

“Bagi saya, penting untuk terus memakai topeng,” katanya sambil menunggu bertemu rakan di dataran Puerta del Sol yang sibuk di bandar ini.

Kadar jangkitan di seluruh negara Sepanyol seperti yang diukur selama 14 hari sebelumnya adalah 95 kes per 100,000 penduduk, turun dari sekitar 150 kes sebulan lalu, menurut angka Kementerian Kesihatan Sepanyol semalam.

Separuh daripada 47 juta penduduk negara ini telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin, kata kementerian awal minggu ini.

Sebanyak 3,782,463 kes coronavirus telah disahkan sementara 80,779 orang telah meninggal akibat Covid-19, menurut data rasmi. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *