Saham Virgin Galactic melambung tinggi kerana AS memberikan lesen komersial | PressCliff

Virgin Galactic Branson disiapkan untuk berlepas ketika perlumbaan pelancongan ruang angkasa memanas |  Surat Bahasa Melayu


Saham Virgin Galactic Richard Branson meningkat hampir 35 peratus pada tengah hari pada AS $ 53.98 (RM224.31) kerana Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mengatakan bahawa kelulusan lesen Virgin menandakan ‘bab baru dalam kisah penerbangan angkasa manusia.’ – Gambar AFP

NEW YORK, 26 Jun – Virgin Galactic melonjak naik di Wall Street semalam setelah pegawai AS meluluskan lesen komersial pertama untuk membawa pengguna ke angkasa lepas.

Saham syarikat yang diasaskan oleh Richard Branson meningkat hampir 35 peratus pada tengah hari pada AS $ 53.98 (RM224.31) kerana Pentadbiran Penerbangan Persekutuan mengatakan bahawa kelulusan lesen Virgin menandakan “bab baru dalam kisah penerbangan angkasa manusia.”

Kelulusan FAA dibuat setelah agensi tersebut menentukan bahawa perkakasan dan perisian syarikat berfungsi dengan baik semasa penerbangan ujian.

Ketua Eksekutif Virgin Galactic Michael Colglazier bersorak gembira dengan keputusan itu, dengan mengatakan bahawa kelulusan FAA memberi “keyakinan kepada kami ketika kami menuju penerbangan uji penuh pertama kami musim panas ini.”

Syarikat itu masih merancang tiga penerbangan ujian tambahan, salah satunya dijangka merangkumi Branson sendiri.

Virgin Galactic mensasarkan awal 2022 untuk memulakan perkhidmatan komersial. Syarikat telah menjual sekitar 600 tiket dengan harga antara US $ 200,000 hingga US $ 250,000.

Awal bulan ini, pengasas Amazon Jeff Bezos mengumumkan rancangan untuk terbang ke angkasa pada bulan Julai dengan syarikatnya, Blue Origin. Seorang penawar misteri membelanjakan AS $ 28 juta untuk menyertai Bezos dan saudaranya dalam pelancaran 20 Julai. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *