Saham global berakhir pada paras tertinggi, kenaikan minyak untuk minggu kelima | PressCliff

Saham global berakhir pada paras tertinggi, kenaikan minyak untuk minggu kelima |  Surat Bahasa Melayu


Harga minyak meningkat untuk minggu kelima setelah naik ke paras tertinggi sejak Oktober 2018, dengan jangkaan pertumbuhan permintaan akan melebihi penawaran dan Opec + akan berhati-hati dalam mengembalikan lebih banyak minyak mentah ke pasaran dari bulan Ogos. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 26 Jun – Wall Street mencatat kenaikan besar semalam, dengan indeks S&P 500 ditutup pada rekod dan saham global juga berakhir pada tahap tertinggi sepanjang masa, sementara harga minyak naik untuk minggu kelima berturut-turut.

Data dan berita inflasi yang lebih lemah daripada yang dijangkakan bahawa Presiden AS Joe Biden telah memperoleh perjanjian infrastruktur bipartisan dengan penggubal undang-undang memberi dorongan kepada saham. Rancangan ini bernilai AS $ 1.2 trilion (RM4.98 trilion) selama lapan tahun, di mana AS $ 579 bilion adalah perbelanjaan baru.

S&P 500 meningkat 2.7 peratus untuk minggu ini, kenaikan mingguan terkuatnya sejak awal Februari ketika saham Nike dan bank meningkat, dan data inflasi yang lebih lemah daripada yang dijangkakan mengurangkan kebimbangan mengenai penurunan secara tiba-tiba dalam rangsangan oleh Federal Reserve.

Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 0.71 peratus hingga berakhir pada 34.438.58 mata, sementara S&P 500 meningkat 0.34 peratus. Nasdaq Composite turun 0.06 peratus setelah bertahan berhampiran rekod tertinggi sesi sebelumnya.

Indeks saham MSCI di seluruh dunia ditutup pada paras tertinggi 721.91.

STOXX 600 pan-Eropah meningkat 0.13 peratus, mengakhiri minggu ini dengan kenaikan 1 peratus berikutan perubahan ketara mengenai kebimbangan inflasi yang lebih tinggi yang memukul pendapatan sebenar dan memimpin bank pusat untuk menaikkan kadar faedah.

Indeks FTSE 100 Britain meningkat 0.37 peratus dan DAX Jerman naik 0.12 peratus.

Data perbelanjaan penggunaan peribadi AS (PCE) terbaru menunjukkan ukuran inflasi yang mendasari meningkat kurang dari yang dijangkakan pada bulan Mei. Core PCE meningkat 3.4 peratus tahun ke tahun, melebihi sasaran fleksibel Fed 2 peratus.

“Data ekonomi yang dikeluarkan pagi ini bercampur-campur, tetapi bacaan penting dalam inflasi sama ada sesuai dengan atau sedikit di bawah jangkaan,” kata Paul Hickey dari Bespoke Investment Group, LLC dalam sebuah catatan.

Pandangan mengenai tinjauan inflasi tetap berbeza.

“Data inflasi hari ini adalah suara keyakinan lain untuk inflasi adalah kem sementara,” kata Edward Moya, seorang penganalisis pasaran kanan dengan OANDA.

Inflasi AS akan tetap meningkat selama dua hingga empat tahun, dan hanya kejatuhan pasaran yang akan menghalang bank pusat daripada mengetat dalam enam bulan ke depan, kata ahli strategi utama BofA, Michael Hartnett dalam satu catatan.

Peningkatan risiko kestabilan kewangan yang berkaitan dengan persekitaran kadar faedah yang rendah boleh menyebabkan kemerosotan lain yang mengganggu pemulihan pasaran buruh dan menghalang pengembalian ke pekerjaan maksimum, kata Presiden Bank Rizab Persekutuan Boston, Eric Rosengren, semalam.

Hasil untuk penanda aras Perbendaharaan AS 10 tahun, melonjak kembali di atas 1.50 peratus untuk ditutup seminggu yang menghasilkan keuntungan tertinggi sejak Mac.

Hasil 10 tahun Jerman, penanda aras untuk kawasan euro, naik hingga -0,156 persen.

Stok pasaran baru muncul 0.89 peratus. Indeks MSCI saham Asia Pasifik di luar Jepun berakhir sekitar 1 peratus lebih tinggi, sementara Nikkei Jepun meningkat 0.66 peratus.

Rangsangan monetari dan fiskal di seluruh dunia sebagai tindak balas terhadap pandemi Covid-19 adalah meningkatkan aset kewangan, walaupun terdapat pemulihan yang tidak rata antara wilayah, kata Eddie Cheng, ketua pengurusan portfolio pelbagai aset antarabangsa di Wells Fargo Asset Management.

“Bon naik, ekuiti naik, komoditi naik – itu adalah pasaran yang didorong oleh kecairan,” kata Cheng.

Sebastien Galy, ahli strategi makro kanan di Nordea Asset Management, mengatakan rancangan perbelanjaan infrastruktur AS “mungkin cukup besar untuk ekonomi tanpa memanaskannya secara tidak perlu,” tambah dalam catatan bahawa itu bermaksud “jangkaan pertumbuhan agak meningkat.”

Harga minyak meningkat untuk minggu kelima setelah naik ke paras tertinggi sejak Oktober 2018, dengan jangkaan pertumbuhan permintaan akan melebihi penawaran dan Opec + akan berhati-hati dalam mengembalikan lebih banyak minyak mentah ke pasaran dari bulan Ogos.

Niaga hadapan Brent meningkat 62 sen, atau 0.8 peratus, menetap pada AS $ 76.18 setong, sementara minyak mentah AS West Texas Intermediate (WTI) AS naik 75 sen, atau 1.0 peratus, kepada AS $ 74.05.

Dolar AS turun berbanding sekumpulan mata wang lain, dalam perdagangan berombak.

Yen Jepun mengukuh 0.09 peratus berbanding dolar AS dan euro naik 0.07 peratus.

Peso Mexico melonjak naik setelah kenaikan kadar faedah mengejutkan, sementara mata wang Amerika Latin dijangka mengatasi pasaran baru mereka minggu ini berdasarkan isyarat bank pusat hawkish.

Sterling diperdagangkan pada AS $ 1.3885, turun 0.27 peratus pada hari itu dan berada pada landasan untuk bulan terburuk berbanding dolar sejak September, setelah Bank of England mengekalkan ukuran program rangsangannya tidak berubah dan membiarkan kadar faedah penanda arasnya sepanjang masa rendah 0.1 peratus pada hari Khamis.

Emas spot meningkat 0.3 peratus kepada AS $ 1,779.74 per ounce. Niaga hadapan emas AS meningkat 0.61 peratus kepada AS $ 1,776.60 satu ounce. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *