Platform ini membolehkan anda memilih buku anda mengikut emosi anda | PressCliff

Platform ini membolehkan anda memilih buku anda mengikut emosi anda |  Surat Bahasa Melayu


Platform Love for Livres menawarkan pilihan buku berdasarkan emosi, keadaan membaca, panjang dan harga buku. – Gambar ETX Studio

PARIS, 26 Jun – Love for Livres (Cinta untuk Buku) adalah laman web yang menggunakan mesin carian yang mencadangkan buku mengikut mood dan emosi anda ketika ini. Kerana di antara banyak kebaikannya, membaca membantu kita mengurus emosi kita. Ia juga dapat membantu kita mengatasi tekanan dan meningkatkan daya ingatan dan perhatian kita.

Pilih buku mengikut perasaan anda. Cinta untuk Livres menawarkan cadangan pengguna dalam format yang asli dan berguna. Platform ini, tersedia dalam bahasa Perancis dan Inggeris dan dilancarkan pada bulan Disember 2019, menawarkan pilihan karya berdasarkan kepada emosi mereka kepada pengguna. Cukup klik pada tab “cari mengikut emosi” dan skala muncul, terdiri dari enam emosi: cinta, ketakutan, kemarahan, kesedihan, kejutan dan kegembiraan. Bergantung pada mood anda, anda boleh melancarkan carian. Bagi pengguna yang lebih tepat, kriteria lain juga dicadangkan, seperti musim, waktu membaca dan harganya.

Setiap buku disertakan dengan gambar jaketnya dengan petunjuk emosi utama yang disediakan oleh buku tersebut. Di bawah ringkasannya, laman web ini menambah maklumat mengenai waktu membaca, serta musiman buku dan waktu atau kesempatan yang optimum untuk membacanya, seperti dalam perjalanan atau sebelum tidur.

Dicipta oleh CĂ©line Mas, bekas ejen sastera, platform ini bertujuan untuk mendekatkan pembaca dan buku serta menjadikan buku lebih mudah diakses. Tetapi itu bukan satu-satunya objektif. Kajian menunjukkan bahawa membaca buku bermanfaat untuk kesihatan mental. Emosi yang dikeluarkan melalui membaca membantu mengatasi tekanan, merangsang fungsi kognitif hingga 30 persen, dan memfasilitasi daya ingatan dan perhatian, garis besar laman web ini. Mereka juga mempromosikan empati.

Kerana buku mempunyai kemampuan untuk menyembuhkan. Idea ini disebut biblioterapi, dan bahkan digunakan di beberapa hospital. Salah satu penyokong perintisnya di AS pada awal abad ke-20 adalah Sadie Peterson Delaney. Pustakawan kepala di Hospital Pentadbiran Veteran di Tuskegee, Alabama menggunakan bacaan untuk menolong veteran Afrika-Amerika yang trauma oleh Perang Dunia I. Hari ini, terapi tambahan ini digunakan untuk membantu orang-orang yang terisolasi, menjalani pemulihan sosial, atau masih trauma oleh covid -19 pandemik. – Studio ETX

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *