Pereka Neith Nyer untuk melepaskan kalendar fesyen Paris | PressCliff

Pereka Neith Nyer untuk melepaskan kalendar fesyen Paris |  Surat Bahasa Melayu


Pereka Brazillian Francisco Terra dari Neith Nyer. – Gambar AFP

PARIS, 26 Jun – Pereka Brazil Francisco Terra dari jenama baru Perancis Neith Nyer mengatakan bahawa krisis Covid telah membebaskannya dari keperluan untuk mengikuti buku permainan fesyen biasa.

Terra menganjurkan salah satu daripada beberapa pertunjukan catwalk secara langsung semasa minggu fesyen lelaki di Paris yang bermula Selasa – tetapi dia melakukannya di luar barisan rasmi dan dengan gayanya sendiri.

Pertunjukan intimnya, dengan sekitar 100 tetamu, berlangsung pada hari Khamis di Consulat, sebuah pusat seni yang berpusat di bekas sub-stesen elektrik, untuk diikuti oleh kedai pop-up empat hari untuk mendapatkan maklum balas langsung dari pelanggan.

“Covid telah membolehkan saya melihat banyak perkara dengan jelas … untuk membebaskan diri saya dari belenggu kalendar dan musim,” kata pemain berusia 37 tahun itu kepada AFP di apartmennya-studio di Paris.

Ini adalah pertama kalinya sejak melancarkan labelnya bahawa Terra tidak berlaku untuk menjadi sebahagian daripada kalendar rasmi Paris.

Dan setelah lebih dari satu tahun penutupan dan perhimpunan maya, dia mengatakan bahawa dia tidak berminat untuk membuat klip video seperti kebanyakan rumah fesyen.

“Pakaian dimaksudkan untuk hidup. Saya sangat kecewa dengan persembahan digital tahun ini. Saya tidak dapat masuk ke dalamnya, ”katanya.

Walaupun federasi fesyen Perancis menyatakan dirinya “demokratik”, memberikan berat yang sama kepada semua anggota, Terra mengatakan bahawa mencuba untuk menyajikan pertunjukan besar-besaran jenama mega adalah perjuangan untuk label baru seperti miliknya.

Halangan utama yang lain ialah desakan untuk memisahkan minggu lelaki dan wanita.

“Itu sudah menjadi masalah bagi saya sejak awal. Saya telah membebaskan diri daripada persoalan gender, saya selalu mencampurkannya dalam rancangan saya. “

Gambar selebriti

Tarikhnya juga sukar, tambah Terra, kerana pertunjukan wanita pret-a-porter jatuh pada bulan Mac dan September ketika “kedai konsep” yang memberikan penjualan terbesarnya sering kali melemahkan anggaran mereka untuk musim ini.

Terdapat pertimbangan praktikal lain, seperti ingin menjual mantel pada bulan September daripada menunggu pertunjukan musim sejuk ketika sudah sejuk.

Walaupun penting untuk membentangkan karyanya selama minggu fesyen, ketika pembeli berada di Paris, pertunjukannya kurang penting dari segi imej.

“Saya rasa kita tidak memerlukan kalendar,” katanya. “Imej jenama muda dibuat di Instagram, dengan selebriti.”

Penjualannya telah meningkat pada masa lalu oleh penyanyi Amerika Syarikat, Miley Cyrus yang memakai salah satu gaun sutera merah jambu atau model Bella Hadid yang tampil di media sosial di salah satu rok sutera dan atasan lateks asimetrisnya.

Terdapat juga tumpuan utama terhadap persekitaran.

Koleksi baru ini menampilkan denim berwarna tangan, kasmir kitar semula untuk bahagian atas kulit kedua, dan jaket kulit sayuran.

“Ini satu cabaran,” dia mengakui. “Apabila kami berbicara dengan pelanggan mengenai kitar semula dan bio, mereka fikir semuanya akan menjadi kasar, jelek atau sedih.”

Oleh itu semua warna terang.

“Tampilan warna merah jambu – mungkin itu warna saya,” katanya sambil tersenyum.

“Saya bertekad untuk membuat orang memakai pakaian berwarna-warni di Paris, yang sangat bergaya tetapi juga sangat suram dan gelap, terutama pada musim sejuk.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *