Categories: MalaysiaNews

Pakar kesihatan mahu tindakan keras terhadap penjualan Ivermectin secara haram, mengatakan penggunaan ubat mandiri atau penggunaan label tidak berbahaya | PressCliff


Sekumpulan profesional kesihatan Malaysia hari ini mendesak pemerintah untuk memberantas penjualan Ivermectin secara haram, sambil menambah bahawa hanya ubat-ubatan yang diluluskan berdasarkan bukti saintifik yang harus disetujui. – Gambar Reuters

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Sekumpulan profesional kesihatan Malaysia hari ini mendesak pemerintah untuk memerangi penjualan Ivermectin secara haram, sambil menambah bahawa hanya ubat-ubatan yang diluluskan berdasarkan bukti saintifik yang harus diluluskan.

Gabungan Kesihatan Malaysia mengatakan bahawa proses ketat dan standard yang sama mesti berlaku untuk Ivermectin, yang mereka keluhkan mempunyai pasaran gelap yang aktif, menjual dos yang tidak disetujui dan berpotensi berbahaya.

“Proses saintifik dengan standard tinggi adalah asas perubatan berasaskan bukti. Ini adalah kaedah asas bagi profesional kesihatan untuk melindungi keselamatan dan kesihatan pesakit.

“Pada masa ini, Ivermectin tidak diluluskan untuk penggunaan manusia di Malaysia.

“Ivermectin dari bekalan haiwan atau sumber yang tidak diketahui dijual dengan harga yang sangat tinggi. Kami menyokong tindakan membanteras Ivermectin di pasaran gelap atau gelap, kerana kami menyokong preskripsi ubat yang selamat untuk semua rakyat Malaysia, ”kata kumpulan itu yang terdiri daripada 19 organisasi perubatan dan 10 doktor kanan.

Mereka mengatakan bahawa ada tekanan masyarakat yang besar pada Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional (NPRA) untuk segera menyetujui Ivermectin, dengan beberapa penyokong ubat itu bahkan meminta untuk segera diedarkan secara besar-besaran untuk mencegah jangkitan Covid-19.

Namun, kumpulan itu mengatakan bahawa proses NPRA mesti diikuti “tanpa campur tangan politik atau masyarakat.”

“Ivermectin mesti diluluskan berdasarkan bukti. Ivermectin tidak boleh diluluskan berdasarkan ‘permintaan popular’ atau laporan polis. Tidak ada negara yang meluluskan Ivermectin untuk merawat atau mencegah Covid-19, termasuk Agensi Ubat Eropah dan Pentadbiran Makanan & Dadah Amerika Syarikat, “tambah kumpulan itu.

Mereka menunjukkan bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah memberi nasihat bahawa Ivermectin hanya dapat digunakan dalam ujian klinikal, sambil menambahkan bahawa di Malaysia, kajian I-TECH sedang berlangsung pada pesakit Covid-19 berisiko tinggi, dengan hasil kajian tersebut diharapkan pada Januari 2022 .

“Sementara itu, penggunaan Ivermectin yang boleh diubati sendiri atau di luar label boleh membahayakan dan boleh mengalihkan perhatian dari Program Imunisasi Nasional Covid-19. Kami sangat yakin bahawa vaksin jauh lebih berkesan untuk mencegah Covid-19 daripada Ivermectin.

“Sebagai profesional kesihatan, kami memiliki tugas untuk melindungi kesehatan masyarakat. Ini bermaksud bahawa kita mesti menghormati proses saintifik untuk meluluskan ubat-ubatan di Malaysia. Kami memperjuangkan penggunaan ubat-ubatan yang selamat dan berdasarkan bukti, dan kami menentang penggunaan ubat-ubatan yang haram, tidak selamat atau mengelirukan, ”tambah mereka.

Rangkaian farmasi utama pada hari Rabu, memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengambil ubat anti-parasit, berikutan dakwaan liar oleh penyokongnya mengenai kesannya terhadap Covid-19.

Alpro Pharmacy Group, yang disebut sebagai rangkaian farmasi preskripsi terbesar di negara ini, mengatakan bahawa pada masa ini, ubat tersebut tidak diluluskan untuk penggunaan manusia di Malaysia, dan hanya terhad dan tersedia untuk digunakan pada haiwan dan haiwan peliharaan.

Pada 16 Mei, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mengatakan bahawa penggunaan Ivermectin belum diluluskan oleh kementerian, kerana kurangnya kajian saintifik untuk membuktikan keberkesanannya.

Kementerian dan Institut Penyelidikan Klinikalnya memulakan ujian klinikal awal bulan ini untuk mengkaji kesan dan keberkesanan Ivermectin dalam merawat pesakit Covid-19 berisiko tinggi di 12 hospital kerajaan.

Rabu lalu, sebuah klinik di KL diserbu oleh kementerian kerana membekalkan Ivermectin kepada pesakitnya dan mendakwa ia boleh mencegah Covid-19.

Tidak ada badan kesihatan di seluruh dunia yang menyetujui penggunaan Ivermectin untuk merawat Covid-19 atau sebagai langkah pencegahan, dan negara-negara yang sebelumnya membenarkannya seperti India sejak itu menarik balik keputusan mereka.

Di Malaysia, ubat itu ditolak antara lain oleh mereka yang menentang vaksin, pengamal perubatan alternatif, dan beberapa kumpulan Muslim.

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago