Olimpik Tokyo: Sasaran pingat akan diumumkan pada waktu yang tepat, kata menteri sukan | PressCliff

Olimpik Tokyo: Sasaran pingat akan diumumkan pada waktu yang tepat, kata menteri sukan |  Surat Bahasa Melayu


Sejauh ini, 22 atlet kebangsaan telah mengesahkan slot mereka di Olimpik Tokyo. – Gambar Bernama

NILAI, 26 Jun – Sasaran pingat untuk kontinjen kebangsaan untuk Sukan Olimpik Tokyo bulan depan akan diumumkan pada waktu yang tepat agar tidak menumpukan tekanan kepada mereka buat masa ini, kata Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

“Saya rasa wajar mengatakan bahawa kita akan melakukannya pada masa yang tepat. Buat masa ini, fokusnya adalah melatih pusingan terakhir sebelum mereka berangkat ke Tokyo.

“Kami akan sentiasa berharap yang terbaik. Buat masa ini, penting bahawa persiapan mereka berada di landasan yang betul dan pada tahap tertinggi walaupun terdapat kekangan dan cabaran yang ditimbulkan oleh pandemi Covid-19.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua persatuan sukan yang berkaitan, Majlis Olimpik Malaysia (OCM) dan Majlis Sukan Negara (NSC) kerana menyediakan persekitaran yang sesuai untuk para atlet untuk berlatih dan membuat persiapan,” katanya kepada wartawan setelah memantau pasukan basikal trek nasional persiapan terakhir untuk Sukan Olimpik di Velodrom Nasional Malaysia di Nilai di sini hari ini.

Walaupun mengakui bahawa beberapa faktor yang melibatkan Covid-19 dapat mempengaruhi perancangan dan sasaran pingat mereka untuk Olimpik, namun, Reezal Merican, bergantung pada tekad atlet untuk mengatasi halangan tersebut dan membuat rakyat Malaysia bangga.

Sejauh ini, 22 atlet kebangsaan telah mengesahkan slot mereka dalam Sukan Olimpik Tokyo, dengan yang terbaru adalah bekas juara dunia Cheong Jun Hoong, yang telah layak untuk acara selam individu 10 meter platform wanita, sementara beberapa yang lain masih berpeluang untuk buat potongan.

Pada Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil, tidak ada sasaran khusus yang ditetapkan untuk kontinjen negara tetapi mereka masih kembali dengan empat pingat perak dan satu gangsa. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *