Nike dan bank menaikkan S&P 500 ke tahap tertinggi | PressCliff

Nike dan bank menaikkan S&P 500 ke tahap tertinggi |  Surat Bahasa Melayu


Nike Inc melonjak 15.5 peratus ke paras tertinggi sepanjang masa setelah pembuat kasut itu meramalkan penjualan tahun fiskal menjelang anggaran Wall Street, membantu Dow mendahului antara tiga indeks utama. – Gambar Reuters

NEW YORK, 26 Jun – S&P 500 mengakhiri minggu ini pada paras tertinggi semalam, dinaikkan oleh Nike dan beberapa bank, sementara data inflasi yang lebih lemah daripada yang dijangkakan meredakan kebimbangan mengenai penurunan rangsangan secara tiba-tiba oleh Federal Reserve.

Nike Inc melonjak 15.5 peratus ke paras tertinggi sepanjang masa setelah pembuat kasut itu meramalkan penjualan tahun fiskal menjelang anggaran Wall Street, membantu Dow mendahului antara tiga indeks utama.

Bank of America naik 1.9 peratus dan Wells Fargo menguat 2.7 peratus setelah Fed mengumumkan bank-bank besar telah menyelesaikan ujian tekanan dan tidak lagi menghadapi sekatan berkaitan dengan wabak untuk membeli balik stok dan membayar dividen.

Indeks kewangan S&P 500 meningkat 1.3 peratus dan merupakan prestasi tertinggi di antara 11 indeks sektor.

“Hari ini ada sedikit keuntungan dalam teknologi dan pengalokasian semula ke bank setelah hasil ujian tekanan,” kata Dennis Dick, seorang peniaga eksklusif di Bright Trading LLC, sambil menambahkan dia mengharapkan bank akan segera mengumumkan peningkatan dividen.

Kesepakatan Senat bipartisan mengenai perbelanjaan infrastruktur yang diterima oleh Presiden AS Joe Biden pada hari Khamis terus meningkatkan stok, dengan indeks bahan dan industri meningkat dan membantu S&P 500 mengungguli Nasdaq.

“Berita positif dari pakej infrastruktur lebih memilih S&P 500 daripada Nasdaq. Nasdaq tidak mencurahkan simen ke jalan raya dan meletakkan besi di jambatan. Itulah S&P 500, ‚ÄĚkata Jake Dollarhide, ketua pegawai eksekutif Longbow Asset Management di Tulsa, Oklahoma.

Data perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) terbaru menunjukkan ukuran inflasi yang mendasari meningkat kurang dari yang dijangkakan pada bulan Mei. Core PCE meningkat 3.4% tahun ke tahun seperti yang dijangkakan, melebihi sasaran fleksibel Fed 2 peratus.

Syarikat kapal angkasa Billionaire Richard Branson, Virgin Galactic melonjak hampir 40 peratus dan merupakan syarikat kedua yang paling banyak diperdagangkan di Wall Street setelah mendapat persetujuan dari pengawal keselamatan keselamatan AS untuk menerbangkan orang ke angkasa.

Dengan FTSE Russell menyusun semula indeksnya setelah tahun perdagangan liar ditandai dengan wabak dan saham “meme”, jumlah pertukaran AS meningkat kepada 15.1 bilion saham, berbanding dengan purata 11.2 bilion selama 20 hari perdagangan terakhir.

Purata Perindustrian Dow Jones meningkat 0.69 peratus hingga berakhir pada 34.433.84 mata, sementara S&P 500 meningkat 0.33 peratus kepada 4.280.69.

Nasdaq Composite turun 0.06 peratus, kepada 14.360.39.

Untuk minggu ini, S&P 500 naik 2,7 peratus, Dow menambah 3,4 persen dan Nasdaq naik 2,4 persen. Itu adalah minggu terkuat S&P 500 sejak awal Februari dan Nasdaq terkuat sejak April.

FedEx Corp turun 3.6 peratus setelah firma penghantaran AS melepasi ramalan pendapatan 2022 kerana kesulitan pengambilan pekerja.

CarMax Inc melonjak 6,7 persen setelah peruncit kereta terpakai mengungguli anggaran Wall Street untuk pendapatan suku tahunan, dibantu oleh permintaan yang kuat kerana lebih banyak orang memilih kenderaan peribadi melalui pengangkutan awam kerana pandemi Covid-19.

Isu kemajuan melebihi jumlah yang menurun di NYSE dengan nisbah 1.29 hingga 1; pada Nasdaq, nisbah 1.22-ke-1 digemari penyokong.

S&P 500 mencatatkan 32 tertinggi 52 minggu baru dan tidak rendah; Nasdaq Composite mencatatkan 149 tertinggi baru dan 14 terendah baru. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *