Niaga hadapan CPO akan diperdagangkan pada minggu depan | PressCliff

Niaga hadapan CPO akan diperdagangkan pada minggu depan |  Surat Bahasa Melayu


Untuk minggu yang baru berakhir, pasaran ditutup sebahagian besarnya rendah, mengesan kelemahan minyak kacang soya di Chicago Board of Trade dan sentimen terhadap eksport yang lemah dalam beberapa bulan mendatang. – Gambar Bernama

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (MSM) di Bursa Malaysia Derivatif dijangka diperdagangkan dalam mod terikat minggu depan kerana pasaran kekurangan pemangkin pergerakan, kata seorang peniaga.

Peniaga minyak sawit senior Kumpulan Syarikat Interband Jim Teh mengatakan unjuran pasaran dibuat berdasarkan pasaran yang tenang dan tidak ada festival besar yang akan dilakukan dalam beberapa minggu mendatang.

Dia memberitahu Bernama bahawa kontrak niaga hadapan dijangka diperdagangkan antara RM3,200 dan RM3,300 per tan.

Peniaga kelapa sawit David Ng juga menjangkakan niaga hadapan CPO diperdagangkan dalam jangkauan tetapi dengan bias negatif, memandangkan prospek pengeluaran yang lebih tinggi yang dapat meningkatkan tahap stok keseluruhan di negara ini.

“Kami menganggarkan harga untuk diperdagangkan dalam kisaran RM3,400 per tan dan RM3,650 per tan,” katanya.

Sementara itu, MIDF Research menjangkakan harga CPO akan melemah pada separuh kedua tahun ini kerana pengeluaran dijangka pulih kerana keadaan cuaca yang lebih baik, sehingga menyebabkan stok lebih tinggi.

Pengeluaran kacang soya yang lebih tinggi kemungkinan akan mempengaruhi harga CPO secara negatif, dengan menyatakan bahawa Jabatan Pertanian Amerika Syarikat (USDA) telah meningkatkan ramalannya untuk pengeluaran kacang soya Brazil sebanyak satu juta tan kepada 137 juta tan, kata firma penyelidikan itu.

“Stok kacang soya yang tinggi akhirnya akan menyebabkan bekalan minyak kacang soya (SBO) lebih tinggi. Harga CPO sangat berkorelasi dengan SBO kerana kedua komoditi tersebut biasanya digunakan sebagai pengganti satu sama lain dalam industri pembuatan makanan, ”kata firma itu.

Untuk minggu yang baru berakhir, pasaran ditutup sebahagian besarnya rendah, mengesan kelemahan minyak kacang soya di Chicago Board of Trade dan sentimen terhadap eksport yang lemah dalam beberapa bulan mendatang.

Secara mingguan, kontrak Julai 2021 meningkat RM109 hingga RM3,702 per tan, Ogos 2021 pulih RM98 hingga RM3,601 per tan, September 2021 memperoleh RM96 hingga RM3,520 per tan dan Oktober 2021 mengukuh RM92 hingga RM3,475 per tan

Jumlah mingguan dikurangkan kepada 381,462 lot daripada 484,666 lot pada minggu perdagangan sebelumnya, sementara minat terbuka menurun kepada 234,760 kontrak berbanding 270,605 kontrak sebelumnya.

Harga CPO fizikal untuk Julai Selatan meningkat RM50 kepada RM3,750 satu tan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *