Microsoft mengatakan pelanggaran baru ditemui dalam siasatan disyaki penggodam SolarWinds | PressCliff

Microsoft mengatakan pelanggaran baru ditemui dalam siasatan disyaki penggodam SolarWinds |  Surat Bahasa Melayu


Setelah mengomentari kempen phishing yang lebih luas yang dikatakan telah menjejaskan sebilangan kecil entiti, Microsoft mengatakan pihaknya juga mendapati pelanggaran ejennya sendiri, yang dikatakan mempunyai kuasa terhad. – Gambar AFP

SAN FRANCISCO, 26 Jun – Microsoft mengatakan semalam penyerang telah memenangi akses ke salah satu ejen perkhidmatan pelanggannya dan kemudian menggunakan maklumat dari itu untuk melancarkan percubaan penggodaman terhadap pelanggan.

Syarikat itu mengatakan bahawa ia telah menemui kompromi semasa bertindak balas terhadap peretasan oleh pasukan yang dikenalinya sebagai bertanggungjawab atas pelanggaran besar sebelumnya di SolarWinds dan Microsoft.

Microsoft mengatakan telah memberi amaran kepada pelanggan yang terjejas. Salinan satu amaran yang dilihat oleh Reuters mengatakan bahawa penyerang itu tergolong dalam kumpulan yang disebut Microsoft sebagai Nobelium dan bahawa ia mempunyai akses pada separuh kedua bulan Mei.

“Pelakon yang berkaitan dengan Negara-Negara yang dicirikan oleh Microsoft sebagai NOBELLIUM mengakses alat sokongan pelanggan Microsoft untuk meninjau maklumat mengenai langganan Perkhidmatan Microsoft anda,” peringatan itu dibaca sebahagiannya.

Setelah Reuters bertanya mengenai amaran itu, Microsoft mengumumkan pelanggaran tersebut secara terbuka.

Setelah mengomentari kempen phishing yang lebih luas yang dikatakan telah mengorbankan sebilangan kecil entiti, Microsoft mengatakan pihaknya juga mendapati pelanggaran ejennya sendiri, yang dikatakan mempunyai kuasa terhad.

Ejen dapat melihat maklumat hubungan penagihan dan perkhidmatan apa yang dibayar oleh pelanggan, antara lain.

“Pelakon itu menggunakan informasi ini dalam beberapa kasus untuk melancarkan serangan yang sangat disasarkan sebagai bagian dari kempen mereka yang lebih luas,” kata Microsoft. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *