Khairy: Tidak ada masalah bekalan Covid-19 di Selangor, masalahnya adalah keupayaan vaksinasi | PressCliff

Khairy: Tidak ada masalah bekalan Covid-19 di Selangor, masalahnya adalah keupayaan vaksinasi |  Surat Bahasa Melayu


Khairy Jamaluddin mengunjungi pusat pengedaran vaksin Mitec Covid-19 di Kuala Lumpur 26 Jun 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Menteri yang bertanggungjawab dalam program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) Khairy Jamaluddin hari ini menjelaskan bahawa Selangor tidak mempunyai masalah dengan bekalan vaksin tetapi menghadapi masalah yang berkaitan dengan keupayaan vaksinasi.

Katanya, Selangor semestinya mempunyai kemampuan untuk memvaksinasi lebih daripada 100,000 individu setiap hari tetapi setakat ini hanya mampu melakukan vaksinasi 20,000 hingga 50,000 sehari.

“Kami telah meningkatkan pengedaran bekalan vaksin ke Selangor, Selangor menghadapi masalah dengan kemampuan vaksin mereka hanya 20,000 sehari.

“Kami telah bekerjasama dengan pemerintah negeri Selangor dan yang lain untuk meningkatkan kapasitas, sekarang kami dapat 50.000 sehari.

“Tetapi Selangor perlu memberi vaksin lebih dari 100,000 setiap hari,” katanya dalam sidang media di pusat pengedaran vaksin Pusat Pameran Perdagangan Antarabangsa Malaysia (Mitec) hari ini.

Khairy bagaimanapun mengakui bahawa beberapa pusat vaksin Covid-19 di negara ini kehabisan bekalan baru-baru ini kerana kadar penggunaan yang tinggi.

Dia mengatakan bahawa masalah ini tidak meluas dan hanya melibatkan beberapa PPV yang tidak disebutkan namanya.

“Kami sekarang meningkatkan kadar vaksinasi. Oleh kerana itu, beberapa PPV baru-baru ini kehabisan stok.

“Namun, kejadian seperti itu hanya terjadi di beberapa PPV, tidak banyak. Ini kerana mereka kehabisan vaksin sementara stok baru tidak dapat menjangkau mereka tepat pada waktunya.

“Tetapi keadaan ini hanya berlangsung selama beberapa hari. Kami berharap pada bulan Julai apabila kami mendapat lebih banyak bekalan, ini tidak akan berlaku lagi, ”kata Khairy.

Dalam perkara berkaitan, Khairy menambah bahawa 19 PPV industri akan dibuka pada akhir bulan ini di Malaysia.

Dia mengatakan bahawa pada masa ini, empat sedang beroperasi.

“Saya juga ingin menyentuh mengenai operasi Pusat Vaksin Industri Minyak dan Gas (PPV) di Kerteh, Terengganu pada 1 Julai dan PPV Industri Keluli Timur di Kemaman, Terengganu pada 2 Julai.

“Program vaksinasi sektor ekonomi ini akan diperluas ke industri lain dalam waktu dekat. Vaksinasi untuk sektor ekonomi termasuk dalam fasa kawalan wabak yang digerakkan selaras dengan Fasa 2 dan Fasa 3 PICK seperti yang diperlukan, ”katanya.

Semalam, Bernama melaporkan bahawa sebanyak 2,082 syarikat di seluruh negara dengan 301,050 pekerja telah melamar untuk menyertai Program Imunisasi Industri Covid-19 Perkongsian Awam-Swasta (PIKAS) pada 16 Jun 2021.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *