Khairy: Malaysia akan mengkaji perolehan ‘booster’ vaksin ketiga untuk tahun depan untuk menentang varian Covid-19 Delta terbaru | PressCliff


Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin bercakap semasa sidang media di Kuala Lumpur 26 Jun 2021. - Gambar oleh Firdaus Latif
Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin bercakap semasa sidang media di Kuala Lumpur 26 Jun 2021. – Gambar oleh Firdaus Latif

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Malaysia sedang mengkaji kajian mengenai kemungkinan memperoleh vaksin untuk kemungkinan penggalak ketiga sebagai perlindungan terhadap varian Delta terbaru Covid-19, kata Menteri Sains dan Teknologi Khairy Jamaluddin pagi ini.

Khairy, yang mengetuai Jawatankuasa Khas Memastikan Akses ke Bekalan Vaksin Covid-19 (JKJAV) berkata, jawatankuasa ini sedang melihat data yang ada untuk dikaji secara terperinci kerana negara maju melakukan hal yang sama.

“Kami ingin mendapatkan data yang lebih baik tentang berapa lama ia berlangsung, pada titik mana ia berkurang, dan pada saat mana anda memberikan vaksin untuk penggalak ketiga.

“Perkara kedua yang perlu diperhatikan adalah keberkesanan vaksin terhadap varian Delta,” katanya dalam sidang media di pusat pengedaran vaksin Mitec (PPV) hari ini.

Khairy hari ini menghabiskan satu jam di Mitec, memerhatikan PPV yang membuka pintu mereka hujung minggu ini untuk wanita hamil yang diberi keutamaan di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK).

Katanya, sehingga malam tadi, 109,607 wanita hamil telah mendaftar di bawah Aplikasi MySejahtera.

“Dari jumlah ini, sejumlah 11,663 dijangka akan melahirkan (Taksiran Tarikh Penghantaran – EDD) pada bulan Ogos. Ibu mengandung ini diberi keutamaan berdasarkan EDD mereka. Sejauh ini, lebih daripada 10,000 orang telah mendapat janji temu dengan catatan “Ibu Berharap” mengenai janji temu mereka.

“Hujung minggu ini sahaja, kira-kira 6,000 ibu mengandung telah membuat janji temu di PPV MITEC dan PPV Sunway Pyramid Convention Center ini untuk menerima vaksinasi mereka. Ini juga berlaku di negeri lain dengan jumlah yang berbeza sepanjang minggu ini dan seterusnya, ”katanya dan berjanji lebih banyak janji akan terus diberikan setiap hari mengikut keutamaan EDD mereka.

Sementara itu, timbalan pengarah utama pembangunan kesihatan keluarga kementerian kesihatan Dr Nazrila Hairizan Nasir yang juga hadir dalam lawatan itu mengatakan bahawa ibu-ibu yang diharapkan akan diberi vaksin Pfizec sebagai keutamaan kecuali dalam kes-kes di mana hanya vaksin lain seperti Sinovac dan Astra Zeneca ( AZ) ada.

“Data dan kajian semasa tidak menunjukkan kesan berbahaya seperti ada data keselamatan dan dalam semua manfaatnya jauh melebihi bahaya

“WHO melaporkan bahawa Sinovac telah dibenarkan dan AZ dan ada kajian yang menunjukkan ia baik,” katanya.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *