Kementerian Sukan tidak menyedari Chong Wei tidak akan ke Tokyo | PressCliff

Kementerian Sukan tidak menyedari Chong Wei tidak akan ke Tokyo |  Surat Bahasa Melayu


Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, kementeriannya tidak menyedari keputusan Datuk Lee Chong Wei. – Gambar Bernama

NILAI, 26 Jun – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) belum menerima maklumat mengenai keputusan Datuk Lee Chong Wei, Chef de Mission (CDM) Malaysia ke Olimpik Tokyo 2020, tidak bergabung dengan kontinjen negara itu menjadi yang terbesar di dunia acara sukan bulan depan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican mengatakan bahawa dia sering berkomunikasi dengan presiden Majlis Olimpik Malaysia (OCM) Tan Sri Mohamad Norza Zakaria mengenai perkembangan kontinjen negara menjelang Sukan Olimpik Tokyo, tetapi tidak diberitahu mengenai perkara itu.

“Biasanya dalam masalah CDM, panggilan dilakukan oleh OCM dan OCM biasanya datang kepada saya, tetapi sampai sekarang maklumatnya belum sampai. Saya belum diberitahu mengenai kedudukan Chong Wei atau jika ada kemungkinan perubahan yang akan berlaku.

“Oleh itu, saya serahkan sepenuhnya kepada OCM,” katanya kepada pemberita setelah memeriksa persiapan terakhir skuad berbasikal trek kebangsaan ke Sukan Olimpik di Velodrom Nasional, Nilai di sini, hari ini.

Legenda badminton Chong Wei, pemenang pingat perak Olimpik tiga kali dalam perseorangan lelaki, dilaporkan tidak akan menyertai atlet kebangsaan ke Tokyo kerana faktor kesihatan.

Sementara itu, mengulas mengenai persiapan skuad berbasikal trek kebangsaan, Reezal berkata dua penunggang basikal, juara dunia, Mohd Azizulhasni Awang dan Muhammad Shah Firdaus Shahrom, menunjukkan tekad tinggi dalam usaha mereka untuk mengharumkan nama Malaysia di pentas dunia.

Dia mengatakan bahawa kedua-duanya telah siap sepenuhnya, dan kini berada pada tahap semangat tertinggi untuk memberikan persembahan terbaik mereka di Tokyo.

“Saya yakin bahawa dengan persiapan dan bantuan jurulatih John Beasley dan pembantunya, atlet berbasikal trek kebangsaan yang akan mewakili Malaysia di Olimpik, terutama dalam acara keirin dan pecut, akan memberi kita harapan,” katanya.

Reezal dari jauh (kerana keperluan jarak fizikal Covid-19) juga berpeluang memberikan kata-kata semangat kepada Mohd Azizulhasni dan Shah Firdaus, yang sedang menjalani latihan gelembung sukan ketika ini.

“Saya katakan berjuanglah, Gambate, itulah mantra Jepun yang terkenal, jadi inilah semangat yang perlu anda bawa ke Tokyo,” kata Reezal.

Sementara itu, Mohd Azizulhasni dan Shah Firdaus, masing-masing memenangi pingat emas dalam acara pecut dan keirin pada kejohanan simulasi Sukan Olimpik di velodrom yang berakhir hari ini.

Acara tiga hari itu disertai oleh barisan atlet podium dan penunggang basikal skuad berbasikal trek kebangsaan yang juga berada di gelanggang sukan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *