Kajian: Loji tenaga air Amazon menyumbang pelepasan rumah hijau | PressCliff

Kajian: Loji tenaga air Amazon menyumbang pelepasan rumah hijau |  Surat Bahasa Melayu


Pemaju telah membina beratus-ratus loji hidroelektrik di lembangan Amazon untuk memanfaatkan tenaga yang dikatakan ‘hijau’ yang dihasilkan oleh kompleks sungai. – Gambar milik kodachrome25 / Istock.com melalui ETX Studio

WASHINGTON, 27 Jun – Ketika penyelidik iklim Dailson Bertassoli pergi untuk mengukur pelepasan gas rumah hijau di loji tenaga air Belo Monte di Brazil, perkara pertama yang dia perhatikan adalah gelembung.

Pemaju telah membina beratus-ratus loji hidroelektrik di lembangan Amazon untuk memanfaatkan tenaga yang dikatakan “hijau” yang dihasilkan oleh kompleks sungai.

Tetapi para penyelidik iklim sekarang mengetahui bahawa tenaga hidro tidak begitu baik untuk alam sekitar seperti yang diasumsikan. Walaupun tidak ada bahan bakar fosil yang dibakar, takungan melepaskan jutaan tan metana dan karbon dioksida ketika tumbuh-tumbuhan merosot di bawah air.

Oleh itu, bendungan run-of-river (ROR) seperti Belo Monte di sepanjang Sungai Xingu, yang mempunyai takungan dan saluran yang lebih kecil yang memungkinkan pengurangan aliran sungai, dimaksudkan untuk mengatasi masalah tersebut, tetapi sebuah kajian pada hari Jumaat di Science Advances mendapati bahawa itu bukanlah kes.

Pasukan Bertassoli mengkaji pelepasan metana dan karbon dioksida selama dua tahun pertama operasi Belo Monte dan membandingkan hasilnya dengan tahap sebelum takungan diisi, mendapati peningkatan tiga kali ganda pelepasan gas rumah hijau.

“Sebaik sahaja anda mengalami banjir tanah kering, bahan organik yang terperangkap di dalam tanah mulai merosot,” kata profesor geologi dan perubahan iklim di University of Sao Paulo kepada AFP.

Ini adalah sumber gelembung yang dia lihat di salah satu takungan kilang.

“Daripada sungai semula jadi, kita sekarang memiliki reaktor yang lebih baik untuk menghasilkan metana,” tambahnya.

Dan seperti yang ditunjukkan oleh rakan penulis dan pengkaji iklim Henrique Sawakuchi, takungan “yang lebih kecil” ini masih cukup besar, dengan yang terbesar di sungai yang sedikit terbendung di mana pokok-pokok mati berdiri putih putih di tengah-tengah saluran hijau yang luas.

Saudara lelaki Sawakuchi, Andre Sawakuchi, seorang profesor University of Sao Paulo yang memfokuskan pada perubahan iklim dan sistem sungai yang turut berpartisipasi dalam kajian ini, menambahkan bahawa analisis ini menyoroti dua isu yang harus dipertimbangkan ketika membina loji tenaga air di wilayah ini.

Salah satunya adalah kesan persekitaran tempatan terhadap spesies akuatik yang unik di kawasan ini, ”katanya kepada AFP. “Yang lain adalah kesan sosial kepada masyarakat adat yang tinggal di sepanjang sungai.”

Sejarah kotak-kotak

Kumpulan orang asli dan persekitaran memprotes cadangan pembinaan Belo Monte pada tahun 1990-an, menyebabkan ia ditinggalkan sebelum dihidupkan semula sebagai kilang ROR pada tahun 2011.

Kumpulan alam sekitar memprotes kehilangan hutan yang harus dibersihkan ke lokasi tersebut sementara kumpulan orang asli menentang kehilangan tanah yang ditenggelami air dan mengalihkan atau mengalirkan aliran sungai semula jadi.

Andre Sawakuchi berpendapat bahawa penting untuk menjaga Amazon tetap mengalir, walaupun meningkatkan keperluan tenaga, dan tidak “mengganggu kitaran semula jadi ini dengan tanaman tenaga air dari jenis apa pun.

“Ini adalah nadi sungai,” katanya. “Dengan hidroplant, tidak ada lagi nadi.”

Penulis menyimpulkan dalam kajian mereka bahawa jika Brazil mesti terus membangun empangan ROR di sepanjang Amazon, maka sangat penting untuk sekurang-kurangnya menghindari tumbuh-tumbuhan, sehingga meningkatkan gas rumah hijau.

Kajian pada tahun 2019 oleh Dana Pertahanan Alam Sekitar mendapati bahawa beberapa loji tenaga hidro di dunia adalah penyerap karbon – yang bermaksud mereka mengambil lebih banyak karbon melalui fotosintesis oleh organisma yang hidup di dalam air daripada yang dikeluarkan melalui penguraian – sementara yang lain adalah pemancar bersih.

“Tidak ada utopia di sini,” kata Bertassoli. “Terutama bagi negara-negara yang melihat tenaga hidro sebagai jawapan ‘hijau’ yang mampan untuk keperluan tenaga mereka.” – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *