Jabatan Imigresen menangkap 72 orang asing dalam serbuan di Pasar Borong Selangor | PressCliff

Jabatan Imigresen menangkap 72 orang asing dalam serbuan di Pasar Borong Selangor |  Surat Bahasa Melayu


Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ismail Mohamed Said dan pegawai dari Jabatan Imigresen memeriksa kawasan sekitarnya selepas serbuan di Pasar Borong Selangor di Serdang 26 Jun 2021. – Gambar Bernama

SERDANG, 26 Jun – Penggunaan pelbagai taktik oleh sekumpulan warga asing untuk mengelakkan ditangkap oleh Jabatan Imigresen, termasuk bersembunyi di kotak ikan dan longkang, terbukti sia-sia ketika mereka ditangkap dalam operasi di Pasar Borong Selangor awal hari ini.

Dalam operasi itu, yang dilakukan antara pukul 1 pagi hingga 4 petang, menyaksikan sejumlah 72 orang asing, yang terdiri daripada 39 pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Pelarian (UNHCR), Bangladesh (19), Myanmar (sembilan), Indonesia (tiga), seorang Warganegara India dan warga Nepal, ditangkap.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ismail Mohamed Said berkata mereka yang ditangkap, yang berusia antara 20 hingga 50 tahun, ditahan kerana disyaki tidak mempunyai dokumen perjalanan yang sah.

Dia mengatakan kad UNHCR yang dimiliki oleh orang asing yang berkenaan meragukan.

“Penyelidikan lebih lanjut harus dilakukan untuk memastikan keabsahan kartu, dan juga apakah mereka memiliki dokumen dan izin kerja yang diperlukan.

“Mereka akan dibawa ke Departemen Imigrasi Selangor untuk tindakan lebih lanjut,” katanya kepada wartawan setelah berpartisipasi dalam operasi, yang diberi kode “Ops Patuh”, untuk memantau kepatuhan terhadap prosedur operasi standard (SOP) perintah kawalan pergerakan (MCO) ) di Pasar Borong Selangor di sini, hari ini.

Katanya, Ops Patuh akan terus dilakukan untuk mengatasi ketidakpatuhan terhadap SOP secara bersepadu dengan memfokuskan pada penyalahgunaan surat kelulusan yang dikeluarkan oleh kementerian, jabatan dan agensi yang berkenaan.

Sementara itu, operasi itu juga melibatkan penyertaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (MDTCA).

Pengarah penguatkuasaannya, Azman Adam berkata, sejumlah 42,552 premis di seluruh negara diperiksa sejak 1 Jun hingga semalam di mana kompaun berjumlah RM2.03 juta dikeluarkan kerana pelbagai kesalahan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *