Ismail Sabri: EMCO di lima kawasan di Sabah; dua di Pahang | PressCliff

Ismail Sabri: EMCO di lima kawasan di Sabah;  dua di Pahang |  Surat Bahasa Melayu


Anggota Angkatan Bersenjata mengepung sekitar Bayan Lepas dengan wayar berduri semasa EMCO 4 Jun 2021. – Gambar oleh Sayuti Zainudin

KUALA LUMPUR, 26 Jun – Kerajaan akan mengenakan perintah kawalan pergerakan (EMCO) yang dipertingkatkan di lima daerah di Sabah dan dua daerah di Pahang, dari 28 Jun hingga 11 Julai, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Dia mengatakan bahawa EMCO di Sabah melibatkan Penjara Kepayan di Kota Kinabalu; Bell Palm Oil Mill (termasuk perumahan kilang) di Kinabatangan; Kampung Tuunon di Penampang; Kampung Perpaduan Ria 1 di Kudat; dan Kampung Jawi-Jawi di Kota Belud.

Sementara itu, di Pahang, EMCO melibatkan kawasan Tringkap di Cameron Highlands dan juga kawasan sekitar bandar Jerantut.

“Pelaksanaan EMCO adalah untuk membatasi pergerakan dan penyebaran jangkitan dari daerah berisiko di luar daerah, serta melakukan pengesanan awal kes sehingga mereka dapat diasingkan secepat mungkin,” katanya dalam sebuah pernyataan di perintah kawalan pergerakan (MCO) dan EMCO hari ini.

Ismail Sabri mengatakan bahawa keputusan untuk mengenakan EMCO dibuat setelah penilaian risiko dilakukan dengan pelbagai agensi dalam Jawatankuasa Teknikal MCO, dan atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM).

Selain itu, Ismail Sabri mengatakan bahawa EMCO di dua kawasan di Kota Belud, Sabah, yang melibatkan Kampung Tawadakan dan Kampung Kota Bungan, yang dijadualkan berakhir esok, telah dilanjutkan sehingga 11 Julai kerana wabak yang sedang berlangsung, dan ada kes baru yang direkodkan di kawasan-kawasan ini.

Beliau berkata EMCO di empat kawasan di Sabah dan satu di Pahang akan berakhir seperti yang dijadualkan esok, sementara EMCO di kawasan lain di Sabah akan berakhir lebih awal daripada yang dijadualkan.

EMCO di empat kawasan di Sabah – Kampung Indah di Nabawan; Kampung Manggis di Kuala Penyu; Kampung Baru (SFI) di Sipitang; Taman Kinabutan Ria dan Simpang Inderasabah di Tawau – begitu juga di kawasan Kampung Raja di Tanah Tinggi Cameron, Pahang, akan berakhir esok mengikut jadual.

Sementara itu, EMCO di Kampung Sundang Laut, Sandakan, Sabah (dijadualkan berakhir pada 29 Jun) juga akan berakhir esok, lebih awal dari yang dijadualkan, setelah penurunan kes dan kelompok terkawal serta semua kes positif yang telah mendapat rawatan.

Dia juga mengatakan Pasukan Petugas Operasi Pematuhan telah memerintahkan lima kilang dan 10 premis perniagaan ditutup semasa pemeriksaan semalam, selain 12 tangkapan direkodkan kerana melanggar arahan pemerintah dan prosedur operasi standard (SOP).

Menyentuh mengenai pematuhan SOP MCO, Ismail Sabri mengatakan bahawa seramai 735 individu ditangkap kerana melanggar SOP semalam dengan 705 daripadanya dikompaun sementara 30 yang lain direman.

Antara jumlah kesalahan tertinggi yang dicatatkan adalah perjalanan antara negeri dan luar bandar tanpa kebenaran dan makan atau minum di premis masing-masing dengan 153 kes, gagal mencatat maklumat peribadi atau daftar masuk di premis (149 kes), tidak memakai topeng muka (143) dan tanpa jarak fizikal (130). – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *