Fitch: Langkah bitcoin El Salvador membuka bank kepada pengubahan wang haram, risiko pembiayaan keganasan | PressCliff

Fitch: Langkah bitcoin El Salvador membuka bank kepada pengubahan wang haram, risiko pembiayaan keganasan |  Surat Bahasa Melayu


Agensi penarafan Fitch mengatakan undang-undang El Salvador membuat tender sah bitcoin bermaksud bank menghadapi risiko yang lebih tinggi, termasuk melanggar peraturan menentang pengubahan wang haram dan pembiayaan terorisme. – Gambar Reuters

EL SALVADOR, 26 Jun – Hukum El Salvador membuat tender sah bitcoin bermaksud bank menghadapi risiko yang lebih tinggi, termasuk melanggar peraturan terhadap pengubahan wang haram dan pembiayaan terorisme, kata agensi pemeringkat Fitch dalam laporannya semalam.

Langkah bitcoin, yang akan berlaku pada 7 September, “akan meningkatkan risiko peraturan, kewangan dan operasi institusi kewangan, termasuk potensi melanggar piawaian anti pencucian wang antarabangsa dan pembiayaan pengganas,” kata Fitch.

Kemungkinan menggunakan bitcoin untuk semua kewajiban, termasuk pinjaman bank, dapat menyalurkan lalu lintas bitcoin melalui negara Amerika Tengah, yang “dapat meningkatkan risiko yang timbul dari kegiatan haram melalui sistem kewangan Salvador,” kata Fitch.

Pada hari Khamis, presiden Salvador Nayib Bukele mengatakan penggunaan bitcoin akan menjadi pilihan, yang bermaksud sesiapa yang menerima pembayaran bitcoin boleh memilih untuk menukarnya secara automatik menjadi dolar AS, tender sah di El Salvador selama dua dekad terakhir.

Fitch menambahkan peraturan perlu sepenuhnya mematuhi piawaian global yang ditetapkan oleh Pasukan Petugas Tindakan Kewangan yang berpusat di Paris, memandangkan “kekurangan ketelusan bitcoin dapat meningkatkan risiko pencucian wang.”

Bukele telah menyebut kelebihan bitcoin untuk pemindahan antarabangsa yang penting di negara seperti El Salvador, di mana seperlima produk domestik kasar pada tahun 2019 dikaitkan dengan wang yang dihantar balik dari pekerja ke luar negara menurut Bank Dunia. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *