Categories: GlobalNews

FDA AS menambah amaran mengenai keradangan jantung yang jarang berlaku pada vaksin Pfizer, Moderna Covid-19 | PressCliff


Seorang kakitangan di Hamilton Park Nursing and Rehabilitation, sebuah kemudahan rumah jagaan, menerima vaksin penyakit coronavirus Pfizer-BioNTech dari Ahli Farmasi Walgreens Craig Brandt di Brooklyn pada 4 Januari 2021. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 26 Jun – Pengawal selia ubat AS semalam menambahkan peringatan kepada literatur yang menyertai tembakan vaksin Pfizer Inc / BioNTech dan Moderna Covid untuk menunjukkan risiko jarang terjadi keradangan jantung setelah penggunaannya.

Untuk setiap vaksin, lembaran fakta untuk penyedia perkhidmatan kesihatan telah disemak semula untuk memasukkan peringatan bahawa laporan kejadian buruk menunjukkan peningkatan risiko miokarditis dan perikarditis, terutama setelah dos kedua dan dengan timbulnya gejala dalam beberapa hari setelah vaksinasi, kata FDA. .

Pada 11 Jun, lebih dari 1.200 kes miokarditis atau perikarditis telah dilaporkan ke Sistem Pelaporan Kejadian Vaksin AS (VAERS) AS, daripada sekitar 300 juta dos vaksin mRNA yang diberikan.

Kes-kes tersebut nampaknya lebih tinggi pada lelaki dan pada minggu selepas dos vaksin kedua. CDC mengenal pasti 309 dimasukkan ke hospital dari radang jantung pada orang di bawah usia 30 tahun, di mana 295 telah keluar.

Pengawal selia kesihatan di beberapa negara telah menyiasat kes miokarditis dan perikarditis, lebih sering dijumpai pada lelaki muda, setelah suntikan Pfizer atau Moderna, vaksin berdasarkan teknologi mRNA.

Kemas kini terbaru dari FDA berikutan tinjauan maklumat dan perbincangan yang meluas oleh mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Praktik Imunisasi CDC pada hari Rabu.

Pfizer dan Moderna tidak segera menanggapi permintaan komen selepas waktu perniagaan. – Reuters

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

9 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

9 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

9 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

9 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

9 months ago