FDA AS menambah amaran mengenai keradangan jantung yang jarang berlaku pada vaksin Pfizer, Moderna Covid-19 | PressCliff

FDA AS menambah amaran mengenai keradangan jantung yang jarang berlaku pada vaksin Pfizer, Moderna Covid-19 |  Surat Bahasa Melayu


Seorang kakitangan di Hamilton Park Nursing and Rehabilitation, sebuah kemudahan rumah jagaan, menerima vaksin penyakit coronavirus Pfizer-BioNTech dari Ahli Farmasi Walgreens Craig Brandt di Brooklyn pada 4 Januari 2021. – Gambar Reuters

WASHINGTON, 26 Jun – Pengawal selia ubat AS semalam menambahkan peringatan kepada literatur yang menyertai tembakan vaksin Pfizer Inc / BioNTech dan Moderna Covid untuk menunjukkan risiko jarang terjadi keradangan jantung setelah penggunaannya.

Untuk setiap vaksin, lembaran fakta untuk penyedia perkhidmatan kesihatan telah disemak semula untuk memasukkan peringatan bahawa laporan kejadian buruk menunjukkan peningkatan risiko miokarditis dan perikarditis, terutama setelah dos kedua dan dengan timbulnya gejala dalam beberapa hari setelah vaksinasi, kata FDA. .

Pada 11 Jun, lebih dari 1.200 kes miokarditis atau perikarditis telah dilaporkan ke Sistem Pelaporan Kejadian Vaksin AS (VAERS) AS, daripada sekitar 300 juta dos vaksin mRNA yang diberikan.

Kes-kes tersebut nampaknya lebih tinggi pada lelaki dan pada minggu selepas dos vaksin kedua. CDC mengenal pasti 309 dimasukkan ke hospital dari radang jantung pada orang di bawah usia 30 tahun, di mana 295 telah keluar.

Pengawal selia kesihatan di beberapa negara telah menyiasat kes miokarditis dan perikarditis, lebih sering dijumpai pada lelaki muda, setelah suntikan Pfizer atau Moderna, vaksin berdasarkan teknologi mRNA.

Kemas kini terbaru dari FDA berikutan tinjauan maklumat dan perbincangan yang meluas oleh mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Praktik Imunisasi CDC pada hari Rabu.

Pfizer dan Moderna tidak segera menanggapi permintaan komen selepas waktu perniagaan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *