Covid-19: Penguat mungkin diperlukan untuk pukulan J&J ketika varian Delta menyebar, beberapa pakar sudah mengambilnya | PressCliff

Covid-19: Penguat mungkin diperlukan untuk pukulan J&J ketika varian Delta menyebar, beberapa pakar sudah mengambilnya |  Surat Bahasa Melayu


Orang ramai berbaris sebagai pekerja penjagaan kesihatan dan anggota tentera bekerja untuk mengedarkan dos vaksin penyakit koronavirus di tempat vaksinasi New York State Covid-19 di Pusat Konvensyen Jacob K. Javits 13 Januari 2021. – Gambar Reuters

NEW YORK, 26 Jun – Pakar penyakit berjangkit mempertimbangkan keperluan untuk pengambilan vaksin berasaskan Pfizer / BioNTech atau Moderna mRNA untuk orang Amerika yang menerima vaksin satu dos Johnson & Johnson kerana peningkatan prevalensi varian coronavirus Delta yang lebih menular. .

Sebilangan orang mengatakan bahawa mereka telah melakukannya sendiri, bahkan tanpa menerbitkan data mengenai apakah menggabungkan dua vaksin yang berbeza adalah selamat dan berkesan atau disokong oleh pengawal selia kesihatan AS. Kanada dan beberapa negara Eropah telah membenarkan orang untuk mendapatkan dua tembakan Covid-19 yang berbeza.

Perdebatan berpusat pada kebimbangan mengenai bagaimana perlindungan tembakan J&J terhadap varian Delta yang pertama kali dikesan di India dan kini beredar luas di banyak negara. Delta, yang juga dikaitkan dengan penyakit yang lebih teruk, dengan cepat dapat menjadi versi virus yang dominan di Amerika Syarikat, kata Pengarah Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) Rochelle Walensky.

Tidak ada data besar yang menunjukkan betapa melindungi vaksin J&J terhadap varian baru. Walau bagaimanapun, kajian di UK menunjukkan bahawa dua dos vaksin Pfizer / BioNTech atau AstraZeneca secara signifikan lebih melindungi terhadap varian daripada satu.

Andy Slavitt, bekas penasihat pandemi kanan Presiden AS Joe Biden, mengemukakan idea minggu ini di podcastnya. Sekurang-kurangnya setengah lusin pakar penyakit berjangkit terkemuka mengatakan pengawal selia AS perlu menangani masalah ini dalam jangka pendek.

“Tidak ada keraguan bahawa orang yang menerima vaksin J&J kurang dilindungi daripada penyakit,” daripada mereka yang mendapat dua dosis dari suntikan yang lain, kata profesor Stanford Dr. Michael Lin. “Dari prinsip mengambil langkah mudah untuk mencegah hasil yang sangat buruk, ini benar-benar tidak perlu dipertimbangkan.”

CDC tidak mengesyorkan penambah semangat, dan penasihat agensi itu mengatakan dalam pertemuan umum minggu ini belum ada bukti yang signifikan mengenai penurunan perlindungan dari vaksin.

Jason Gallagher, pakar penyakit berjangkit di Temple University’s School of Pharmacy, baru-baru ini menerima dos Pfizer di klinik vaksin Philadelphia di mana dia telah melakukan tembakan. Dia mendapat vaksin J&J dalam percubaan klinikal pada bulan November.

Gallagher mengatakan bahawa dia prihatin terhadap Data UK menunjukkan keberkesanan yang lebih rendah terhadap varian Delta bagi orang yang menerima satu dos vaksin.

“Walaupun situasinya semakin baik di AS, varian Delta yang merebak dan mengambil alih dengan cepat di AS kelihatan lebih membimbangkan dari segi penularan jangkitan dengan vaksin satu dos,” katanya. “Jadi saya terjun.”

Kes, kemasukan ke hospital dan kematian telah merosot di Amerika Syarikat dengan 56 peratus populasi dewasa diberi vaksin sepenuhnya.

J&J mengatakan bahawa ia sedang menguji sama ada tindak balas imun dari vaksinnya mampu meneutralkan varian Delta dalam persekitaran makmal, tetapi belum ada data yang tersedia.

Kedua-dua vaksin mRNA menunjukkan kadar keberkesanan sekitar 95 persen dalam percubaan AS yang besar, sementara vaksin J&J 66 persen berkesan untuk mencegah Covid-19 sederhana hingga parah di seluruh dunia ketika varian yang lebih menular beredar.

Dr. Angela Rasmussen, seorang penyelidik di Organisasi Vaksin dan Penyakit Berjangkit Universiti Saskatchewan, mengatakan di Twitter dia telah mendapat satu dos vaksin Pfizer minggu ini setelah menerima J & J pada bulan April.

Rasmussen, yang enggan ditemu ramah, mendorong orang Amerika yang menerima vaksin J&J untuk berbincang dengan doktor mereka mengenai kemungkinan tembakan kedua.

“Sekiranya anda tinggal dalam komuniti dengan vaksinasi rendah secara keseluruhan, saya sarankan anda mempertimbangkan untuk melakukannya,” dia tweet.

Pakar vaksin Dr. Peter Hotez dari Baylor College of Medicine dalam tweetnya mengatakan bahawa menambahkan dos J&J kedua atau salah satu vaksin mRNA mungkin memberikan perlindungan yang lebih luas, “tetapi kami memerlukan data dan panduan CDC-FDA.”

Institut Alergi dan Penyakit Berjangkit Nasional Amerika Syarikat (NIAID) sedang menjalankan percubaan untuk menentukan keperluan untuk meningkatkan semua tembakan yang dibenarkan sekarang dengan dos vaksin Moderna yang lain. Saintis NIAID Dr. John Beigel memberitahu Reuters bahawa agensi itu berharap dapat memiliki data itu pada bulan September untuk membantu memberitahu keputusan pengawal selia tentang penggalak.

Selagi jumlah kes masih rendah di Amerika Syarikat, penerima J&J harus menunggu lebih banyak data, katanya.

Sekiranya jangkitan dan rawat inap yang disebabkan oleh varian Delta meningkat dengan ketara, katanya, “maka keputusan mungkin perlu dibuat dengan tidak adanya data. Tetapi sekarang, saya rasa wajar mereka menunggu. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *