Covid-19: Penduduk di beberapa blok di Bukit Merah, Redhill dapat mengumpulkan kit ujian pantas untuk ujian kendiri | PressCliff

Covid-19: Penduduk di beberapa blok di Bukit Merah, Redhill dapat mengumpulkan kit ujian pantas untuk ujian kendiri |  Surat Bahasa Melayu


Tapak ujian swab Covid-19 sementara di Blok 89 Redhill Close pada 22 Jun 2021. Kementerian Kesihatan bekerjasama dengan Persatuan Rakyat untuk memberikan kit ujian cepat antigen kepada beberapa penduduk di kawasan itu. – Gambar HARI INI

SINGAPURA, 26 Jun – Kementerian Kesihatan (KKM) semalam (25 Jun) mengatakan bahawa penduduk blok tertentu di wilayah Bukit Merah dan Redhill akan dapat mengumpulkan kit ujian cepat antigen Covid-19 di pusat Jawatankuasa Penduduk terdekat mereka ini hujung minggu.

MoH mengatakan bahawa ia bekerjasama dengan Persatuan Rakyat untuk peluncuran kit “sebagai lapisan tambahan pagar cincin untuk membantu mengenal pasti kes dan mencegah penularan lebih lanjut”.

HARI INI memahami bahawa ini adalah kali pertama antigen kit ujian cepat diberikan secara percuma kepada warga oleh KKM. Pihak berkuasa telah menggunakan ujian tersebut untuk pengawasan pengawasan pekerja di berbagai sektor.

Kementerian mengatakan bahawa pihaknya telah menyiasat beberapa kes jangkitan Covid-19 di antara orang-orang yang tinggal, bekerja atau telah mengunjungi kawasan Bukit Merah dan Redhill.

Penduduk yang layak akan dapat mengumpulkan kit ujian cepat antigen mereka hari ini dan esok.

Mereka “sangat digalakkan untuk mengumpulkan dan melakukan ujian kendiri” menggunakan kit, kata MoH.

Mereka yang tinggal di kawasan itu boleh memeriksa kelayakan mereka untuk mendapatkan kit ujian cepat antigen secara dalam talian dan pusat Jawatankuasa Penduduk terdekat untuk mengumpulkan sendiri peralatan tersebut.

KKM melaporkan 20 kes baru Covid-19 di sini pada hari Jumaat, menjadikan jumlah keseluruhan sejak wabak itu bermula kepada 62.513.

Sehingga semalam, kelompok Pasar Merah dan Pasar Bukit Merah mempunyai 87 kes – kelompok komuniti aktif terbesar di Singapura.

MoH sebelumnya mengatakan bahawa walaupun ujian cepat antigen kurang tepat daripada ujian tindak balas rantai polimerase (PCR), masa pemulihan ujian yang lebih cepat berbanding dengan ujian PCR akan membolehkan pemerintah mengambil tindakan kesihatan awam dengan lebih cepat apabila perlu.

Kit ujian diri mula-mula dijual kepada orang ramai pada hari Rabu lalu. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *