Covid-19: Dua kelompok baru muncul di CGH Singapura, Henderson Crescent; pakar peralatan di SGH antara kes yang tidak berkaitan | PressCliff

Covid-19: Dua kelompok baru muncul di CGH Singapura, Henderson Crescent;  pakar peralatan di SGH antara kes yang tidak berkaitan |  Surat Bahasa Melayu


Dua lagi orang yang bekerja di Hospital Besar Changi (kiri) didapati mempunyai Covid-19 dan enam lagi orang yang tinggal di Blok 105 Henderson Crescent (kanan) telah dijangkiti koronavirus. – Gambar melalui Peta Google / HARI INI

SINGAPURA, 26 Jun – Dua kelompok baru Covid-19 telah muncul di Singapura: Satu di Changi General Hospital dan satu lagi di Blok 105 Henderson Crescent.

Blok perumahan awam terletak kira-kira lima hingga 10 minit berjalan kaki dari Pasar Merah dan Pasar Bukit View, yang kini merupakan kluster Covid-19 aktif terbesar di negara ini dengan 87 kes sehingga semalam (25 Jun).

Dalam perkembangan terkini mengenai keadaan koronavirus di sini, Kementerian Kesihatan (KKM) mengatakan bahawa enam daripada 15 kes komuniti yang dilaporkan pada hari itu ada kaitan dengan kelompok di Blok 105 Henderson Crescent. Ia kini mempunyai 10 kes.

Dua jangkitan telah dikaitkan dengan porter di Changi General Hospital, menjadikannya tiga di kelompok ini.

Dua kes lain dikaitkan dengan kelompok pasar Bukit Merah View sementara dua lagi berkaitan dengan kes yang dilaporkan sebelumnya.

Selebihnya tiga kes masyarakat pada hari Jumaat tidak mempunyai kaitan yang diketahui dengan jangkitan masa lalu, kata MoH.

Ketiga-tiga ini adalah:

– Seorang lelaki Singapura berusia 32 tahun yang bekerja sebagai pakar peralatan di Hospital Umum Singapura (SGH)

– Seorang lelaki Malaysia berusia 31 tahun yang dipekerjakan oleh pembekal perkhidmatan pembersihan Fourways sebagai pembersih di Prince George’s Park Residence Universiti Nasional Singapura

– Seorang wanita Singapura berusia 84 tahun yang merupakan pesara. Dia mengalami batuk pada 16 Jun tetapi tidak berjumpa doktor. Dia dibawa ke SGH pada 24 Jun untuk keadaan perubatan yang tidak berkaitan di mana dia diuji untuk coronavirus

Mengumpul 20 kes baru yang dilaporkan semalam adalah lima kes yang diimport.

Secara keseluruhan, jumlah kes baru di masyarakat telah menurun dari 104 pada minggu sebelumnya kepada 93 pada minggu yang lalu.

Walau bagaimanapun, jumlah kes yang tidak diketahui hubungannya dengan masyarakat meningkat dari 14 pada minggu sebelumnya kepada 18 pada minggu terakhir.

Kluster baru di Blok 105 Henderson Crescent

MoH mengatakan bahawa kes pertama yang dikesan di blok itu adalah lelaki Singapura berusia 67 tahun yang merupakan pesara. Dia disahkan memiliki Covid-19 pada 17 Jun.

Enam kes baru yang berkaitan dengan kluster semuanya dikesan melalui pengawasan pengawasan blok kementerian. Mereka adalah:

– Seorang wanita Singapura berusia 70 tahun yang merupakan pesara

– Seorang wanita Singapura berusia 40 tahun yang bekerja sebagai eksekutif kewangan di ST Engineering

– Seorang lelaki Filipina berusia 45 tahun yang bekerja sebagai pakar penyelenggaraan di syarikat gas industri Air Liquide

– Seorang penduduk tetap lelaki berusia 32 tahun yang bekerja sebagai penunggang sambilan dengan Grab dan Foodpanda

– Seorang penduduk tetap wanita berusia 32 tahun yang bekerja sebagai pengurus operasi di kedai runcit Green Mart SG

– Seorang lelaki Singapura berusia 45 tahun yang bekerja sebagai pengurus di firma kejuruteraan pembinaan Meinhardt Group

Kes baru di kelompok Hospital Umum Changi

Dua lelaki Singapura – berusia 67 dan 72 tahun – yang bekerja sebagai kuli di hospital ditambahkan ke kelompok ini. Kes pertama yang dikesan terdapat seorang porter, seorang lelaki Singapura berusia 35 tahun yang disahkan menghidap Covid-19 pada 23 Jun.

Kes baru di kelompok Bukit View View Market

– Seorang penduduk tetap lelaki berusia dua tahun yang mendaftar di Hope Child Care Center yang terletak di 3501 Jalan Bukit Merah

– Seorang budak lelaki Singapura berusia 11 tahun yang merupakan pelajar di Sekolah Rendah Alexandra

Kes yang berkaitan dengan jangkitan masa lalu

– Seorang wanita Indonesia berusia 30 tahun yang merupakan pekerja rumah tangga asing

– Seorang lelaki China lelaki berusia 31 tahun yang bekerja sebagai pemandu dengan syarikat daging halal MW Impex

Kes yang diimport

Lima kes baru semuanya diberitahu semasa tinggal di rumah atau diasingkan semasa mereka tiba di sini, kata MoH.

Mereka adalah:

– Dua warga Singapura dan dua penduduk tetap yang pulang dari India, Indonesia dan Inggeris

– Seorang pemegang permit kerja yang berasal dari Filipina

Kemas kini kes yang tinggal

Jumlah kes Covid-19 di Singapura sekarang adalah 62,513.

Daripada jumlah tersebut, 62,161 orang telah pulih sepenuhnya dan diberhentikan, termasuk 21 orang semalam.

Masih terdapat 139 pesakit di hospital. Dari jumlah tersebut, kebanyakannya stabil atau bertambah baik, dan empat berada dalam keadaan kritikal di bawah rawatan intensif.

178 pesakit lain diasingkan di kemudahan komuniti. Mereka mempunyai simptom ringan atau sihat secara klinikal tetapi masih diuji positif untuk Covid-19.

Tiga puluh lima orang telah meninggal dunia akibat komplikasi akibat penyakit ini. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *