Azmin: Hampir dua juta dos diperlukan untuk vaksinasi Covid-19 di sektor industri | PressCliff


Menteri Kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengatakan 600,000 dos vaksin akan diperlukan bulan depan, 600,000 dos pada bulan Ogos dan 795,000 dos pada bulan September untuk program PIKAS, yang akan dilakukan di 49 pusat vaksinasi industri yang ditetapkan.  - Gambar oleh Ahmad Zamzahuri
Menteri Kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali mengatakan 600,000 dos vaksin akan diperlukan bulan depan, 600,000 dos pada bulan Ogos dan 795,000 dos pada bulan September untuk program PIKAS, yang akan dilakukan di 49 pusat vaksinasi industri yang ditetapkan. – Gambar oleh Ahmad Zamzahuri

SEREMBAN, 26 Jun – Kira-kira 1.99 juta dos vaksin diperlukan untuk menyuntik pekerja di sektor perkilangan di bawah Program Imunisasi Industri (Pikas) Perkongsian Awam-Swasta Covid-19 antara Julai dan September tahun ini, kata Menteri Kanan Datuk Seri Mohamed Azmin Ali .

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri mengatakan 600,000 dos vaksin akan diperlukan bulan depan, 600,000 dosis pada bulan Agustus dan 795,000 dosis pada bulan September untuk program Pikas, yang akan dilakukan di 49 pusat vaksinasi industri (PPV).

“Penyediaan vaksin ini sangat penting untuk keberhasilan pelaksanaan Pikas, dan Menteri Koordinator Program Imunisasi Covid-19 Nasional, Khairy Jamaluddin telah memberi jaminan bahawa Pikas akan diberikan 600.000 dos pada bulan Juli. Kami menjangkakan untuk menyelesaikan keseluruhan latihan pada akhir bulan September untuk mencapai sasaran imunisasi di sektor pembuatan.

“Pembuatan adalah sektor yang penting kerana merupakan bagian dari tulang belakang ekonomi kita, dan kita berada di tahap di mana kita perlu mempercepat pemulihan ekonomi,” katanya pada sidang media selepas mengunjungi industri PPV di d’Tempat Country Club di Bandar Seri Sendayan di sini hari ini.

Mohamed Azmin mengatakan sekitar 2.25 juta pekerja di sektor pembuatan disasarkan untuk diberi vaksin di bawah Pikas.

Dia mengatakan majikan yang mengambil bahagian dalam program Pikas diminta untuk memastikan bahawa pekerja mereka diberi dua dos penuh secara percuma walaupun mereka meninggalkan syarikat sebelum menyelesaikan vaksinasi.

Katanya, kementerian sedang mengkaji keperluan untuk memiliki lebih banyak PPV industri dan akan membincangkan perkara itu dengan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, Kementerian Kesihatan dan Pasukan Petugas Imunisasi Covid-19. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *