Argentina mengatakan AZ, Sputnik V dos tunggal mengurangkan kematian hingga 80pc | PressCliff

Argentina mengatakan AZ, Sputnik V dos tunggal mengurangkan kematian hingga 80pc |  Surat Bahasa Melayu


Dalam foto fail ini yang diambil pada 15 April 2021, seorang pekerja kesihatan menunjukkan botol vaksin Sputnik V Rusia terhadap Covid-19, di pusat vaksinasi di taman Tecnopolis di Villa Martelli, provinsi Buenos Aires, Argentina. – Gambar AFP

BUENOS AIRES, 26 Jun – Satu dos vaksin Sputnik V Rusia atau Universiti Oxford-AstraZeneca mengurangkan kematian dari Covid-19 antara 70 peratus dan 80 peratus pada orang berusia 60-an, data dunia nyata dari inokulasi nasional Argentina rancangan program.

Data kajian awal, yang dikeluarkan semalam oleh kementerian kesihatan negara itu, melibatkan kira-kira 450,000 orang berusia 60 tahun ke atas yang menerima satu atau dua dos sama ada vaksin, yang paling banyak digunakan di Argentina.

“Dosis pertama menghasilkan imuniti hampir 80 peratus, yang kedua, secara umum, meningkatkan tindak balas itu dan menjadikannya lebih tahan lama dari masa ke masa,” kata Menteri Kesihatan Carla Vizzotti dalam satu pernyataan, sambil menambahkan dengan kematian dos kedua menurun sekitar 90 persen.

Kempen inokulasi Argentina telah dibuat di sekitar vaksin Sputnik V dan AstraZeneca, serta menggunakan tembakan Sinopharm dan CoviShield. Negara ini telah memberi vaksin kepada lebih dari 19 juta orang, di mana 3.8 juta telah menerima dua dos.

Minggu ini negara itu melepasi 90,000 kematian akibat Covid-19 ketika berusaha meninggalkan gelombang kedua virus yang menyakitkan. Ia kini mempunyai salah satu jumlah kematian harian tertinggi di dunia, hanya di belakang Brazil, India dan Colombia.

Vizzotti mengatakan bahawa data tersebut menyokong strategi imunisasi negara yang mempunyai jurang 12 minggu antara tembakan pertama dan kedua, mengatakan ini dilakukan untuk menutup sebanyak mungkin populasi yang berisiko dengan satu dos.

“Ini adalah keputusan yang tepat dan hasil penelitian ini menegaskan bahwa perlindungan tinggi telah dicapai pada populasi yang divaksinasi,” katanya. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *