WHO menganggarkan penggalak Covid-19 diperlukan setiap tahun untuk mereka yang paling rentan | PressCliff

WHO menganggarkan penggalak Covid-19 diperlukan setiap tahun untuk mereka yang paling rentan |  Surat Bahasa Melayu


Sebuah logo digambarkan di ibu pejabat Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva, Switzerland, 25 Jun 2020. – Gambar Reuters

BRUSSELS, 25 Jun – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) meramalkan bahawa orang yang paling rentan terhadap Covid-19, seperti orang tua, perlu mendapatkan penggalak vaksin tahunan untuk dilindungi daripada varian, dokumen dalaman yang dilihat oleh Reuters menunjukkan.

Anggaran tersebut disertakan dalam laporan, yang akan dibincangkan pada hari Khamis dalam mesyuarat dewan Gavi, sebuah pakatan vaksin yang mengetuai program vaksin Covid-19 WHO Covax. Ramalan itu mungkin mengalami perubahan dan juga dipasangkan dengan dua senario lain yang tidak mungkin berlaku.

Pembuat vaksin Moderna Inc dan Pfizer Inc, bersama rakan Jermannya BioNTech, telah lantang dalam pandangan mereka bahawa dunia akan segera memerlukan penggera untuk mengekalkan tahap kekebalan yang tinggi, tetapi bukti untuk ini masih belum jelas.

Dokumen tersebut menunjukkan bahawa WHO menganggap penggalak tahunan untuk individu berisiko tinggi sebagai senario asas “indikatif”, dan penggalak setiap dua tahun untuk populasi umum.

Ia tidak mengatakan bagaimana kesimpulan ini dicapai, tetapi menunjukkan bahawa di bawah senario asas varian baru akan terus muncul dan vaksin akan diperbarui secara berkala untuk memenuhi ancaman ini.

Agensi PBB enggan mengulas mengenai kandungan dokumen dalaman.

Jurucakap Gavi mengatakan Covax merancang untuk mempertimbangkan pelbagai senario.

Dokumen itu, yang bertarikh 8 Jun dan masih “sedang dalam proses,” juga meramalkan di bawah kes asas bahawa 12 bilion dos vaksin Covid-19 akan dihasilkan secara global tahun depan.

Itu akan sedikit lebih tinggi daripada ramalan 11 bilion dos untuk tahun ini yang disebut oleh Persekutuan Pengilang & Persatuan Farmasi Antarabangsa (IFPMA), yang menandakan bahawa agensi PBB tidak mengharapkan peningkatan pengeluaran vaksin pada tahun 2022.

Dokumen tersebut meramalkan masalah pembuatan, masalah kelulusan peraturan dan “peralihan dari beberapa platform teknologi” sebagai potensi berlakunya bekalan tahun depan.

Ini tidak menunjukkan teknologi mana yang dapat dihentikan, tetapi Kesatuan Eropah, yang telah menyimpan jumlah vaksin Covid-19 terbesar di dunia, telah mempertaruhkan tembakan menggunakan teknologi messenger RNA (mRNA), seperti yang dilakukan oleh Pfizer dan Moderna, dan telah melupakan beberapa pembelian vaksin vektor virus dari AstraZeneca Plc dan Johnson & Johnson.

Senario terburuk

Senario tersebut akan digunakan untuk menentukan strategi vaksinasi global WHO dan ramalannya dapat berubah ketika data baru muncul mengenai peranan penggalak dan jangka waktu perlindungan vaksin, kata Gavi dalam dokumen lain, juga dilihat oleh Reuters.

Sejauh ini, kira-kira 2.5 bilion dos telah diberikan di seluruh dunia, kebanyakannya di negara-negara kaya di mana lebih daripada separuh populasi telah menerima sekurang-kurangnya satu dos, sedangkan di banyak negara miskin kurang dari 1 peratus telah diberi vaksin, menurut perkiraan Gavi.

Jurang ini dapat melebar tahun depan di bawah ramalan WHO yang paling pesimis, kerana keperluan untuk meningkatkan tahunan sekali lagi dapat mendorong negara-negara miskin ke belakang barisan.

Dalam senario terburuk, agensi PBB mengatakan pengeluaran akan menjadi enam miliar dos tahun depan, kerana peraturan yang ketat untuk tembakan baru dan masalah pembuatan dengan yang ada.

Itu dapat ditingkatkan oleh kebutuhan untuk meningkatkan tahunan untuk seluruh dunia, dan bukan hanya yang paling rentan, untuk memerangi varian dan tempoh perlindungan yang terhad.

Dalam situasi yang lebih optimis, semua vaksin yang disiapkan akan mendapat izin dan kapasitas produksi akan meningkat hingga sekitar 16 miliar dos untuk memenuhi permintaan. Vaksin juga akan dikongsi secara adil di seluruh dunia.

Tidak perlu ada penambah semangat kerana vaksin akan menunjukkan keberkesanan yang kuat terhadap varian dan perlindungan yang lama. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *