Ufa melancarkan siasatan terhadap ‘insiden diskriminasi’ semasa perlawanan Jerman-Hungary | PressCliff

Ufa melancarkan siasatan terhadap 'insiden diskriminasi' semasa perlawanan Jerman-Hungary |  Surat Bahasa Melayu


Seorang penunjuk perasaan memegang bendera pelangi ketika pemain Hungary berbaris semasa lagu kebangsaan sebelum perlawanan semasa perlawanan Euro 2020 Group F Germany v Hungary di Football Arena Munich, Munich, Jerman, 23 Jun 2021. – Gambar Reuters

LAUSANNE, 25 Jun – Uefa hari ini mengumumkan telah melancarkan penyelidikan terhadap “kemungkinan insiden diskriminasi” ketika seri 2-2 Jerman dengan Hungaria yang dibayangi oleh pertikaian mengenai undang-undang anti-LGBTQ Hungaria yang baru.

Badan pentadbir bola sepak Eropah tidak menyatakan dalam pernyataannya apa insiden yang sedang disiasat semasa pertandingan Euro 2020 di Munich, yang berakhir dengan Jerman layak ke peringkat 16 terakhir dan Hungaria akan keluar dari pertandingan.

Bagaimanapun, jurucakap UEFA memberitahu AFP bahawa siasatan berkenaan dengan “insiden dan tingkah laku di tempat kejadian”.

Harian Jerman Bangsat melaporkan bahawa penyokong Hungary – yang telah disiasat untuk nyanyian monyet semasa seri 1-1 pasukan mereka dengan Perancis di Budapest – mengarahkan nyanyian anti-gay kepada peminat Jerman sebelum memulakan pada hari Rabu.

Seorang wartawan AFP melihat peminat kedua-dua pasukan, termasuk seorang Jerman yang memakai warna pelangi, terkunci dalam pertukaran marah yang menyebabkan polis campur tangan.

Peningkatan pertandingan didominasi oleh penolakan Uefa untuk membenarkan kota Munich menyalakan Allianz Arena dengan warna pelangi dalam solidariti dengan komuniti LGBTQ dari Hungary.

Uefa dan pemerintah Hungary mendapat kritikan setelah undang-undang anti-LGBTQ baru Budapest dan penolakan badan bola sepak untuk menerangi stadium Munich.

Peminat datang ke permainan dengan warna pelangi, dan seorang penyokong Jerman menyerang padang dengan bendera pelangi semasa lagu kebangsaan Hungary. – AFP

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *