Uefa tidak mahu ‘hukuman ringan’, kata ketua rujukan | PressCliff

Uefa tidak mahu 'hukuman ringan', kata ketua rujukan |  Surat Bahasa Melayu


Pemain England, Raheem Sterling melakukan persembahan dengan pengadil Antonio Mateu Lahoz semasa perlawanan Kumpulan D Euro 2020 England lwn Scotland di Stadium Wembley, London, Britain, 18 Jun 2021. – Gambar Reuters

MANCHESTER, 25 Jun – Ketua pengadil UEFA mempertahankan jumlah tendangan penalti yang tinggi yang diberikan pada Euro 2020 setakat ini dan mengatakan bahawa ia adalah hasil penggunaan teknologi VAR yang berkesan daripada penghargaan yang murah hati.

Peringkat kumpulan menghasilkan 14 penalti yang dua lebih banyak daripada keseluruhan kejohanan 2016.

“Terdapat ketepatan yang lebih pasti dan sebelum projek VAR ada banyak kesalahan di kawasan penalti yang dilewatkan oleh pengadil,” kata Roberto Rosetti, ketua pengadil Uefa.

“Sekarang tidak mungkin melewatkan ini (seperti) langkah yang jelas di kaki penalti dan dengan VAR sangat mudah dinilai,” tambahnya dalam taklimat dengan wartawan.

Rosetti mengatakan bahawa langkah berjalan kaki, yang telah dihukum dalam beberapa kes dalam kejohanan itu, adalah pelanggaran tetapi mantan pengadil Serie A dan antarabangsa Rosetti mengatakan bahawa pegawai ingin mempunyai bar yang tinggi untuk penghargaan penalti.

“Penalti adalah sesuatu yang penting dalam bola sepak, saat yang serius dalam bola sepak. Kami tidak menyukai penalti lembut, kami mahukan penalti yang jelas, kami ingin melihat aksi yang jelas dari pemain pertahanan, pelanggaran yang jelas dari pemain pertahanan,” katanya.

Rosetti menekankan keputusan untuk tidak memberikan penalti untuk sedikit langkah di kaki Raheem Sterling dalam pertandingan England dengan Scotland sebagai contoh tidak menghukum “marginal” atau sedikit kontak.

Orang Itali memuji penggunaan VAR dalam kejohanan yang dikatakan oleh badan pentadbir bola sepak Eropah, Uefa, lebih cepat dan kurang mengganggu daripada dalam beberapa pertandingan.

“Kami tahu kekuatan dan batasan projek ini. Kami tahu ia bukan projek yang mudah. Kami tahu apa yang berlaku di beberapa negara dari penggunaan projek ini yang tidak betul, “katanya, sambil menambah bahawa sistem ini memerlukan” juruterbang teratas dan pakar “.

Salah satu inovasi dalam kejohanan ini ialah penambahan pasukan VAR pembantu VAR offside yang berdedikasi, yang dipercayai oleh Uefa telah membantu mempercepat keputusan.

Sejauh ini sistem telah membuat 12 pembetulan keputusan – tujuh pembetulan langsung, lima tinjauan di lapangan – dan telah melakukan 179 “pemeriksaan VAR”. Uefa mengatakan keputusan di lapangan telah 91.6 peratus betul.

“Kita perlu mencari keseimbangan yang betul …. sasaran kita adalah menjaga bola sepak seperti itu – kita tidak boleh, tidak boleh diterima, meningkat … untuk mempelajari semua orang yang mendorong atau menarik, atau kenalan kecil dan marginal di penalti (kawasan), ”katanya.

“Undang-undang permainan ini jelas. Kami mahukan gangguan minimum untuk faedah maksimum. Kami mahu campur tangan untuk kesalahan yang jelas dan jelas. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *