Tornado yang jarang berlaku, ribut melanda Republik Czech selatan, menewaskan tiga | PressCliff

Tornado yang jarang berlaku, ribut melanda Republik Czech selatan, menewaskan tiga |  Surat Bahasa Melayu


Kereta dan runtuhan bangunan yang rosak dilihat pada 25 Jun 2021 di kampung Mikulcice, 60 km ke selatan Brno, Moravia Selatan, Republik Czech, setelah dilanda angin puting beliung. – Gambar AFP

MORAVSKA NOVA VES (Republik Czech), 25 Jun – Pekerja kecemasan dan penduduk menyekat reruntuhan di selatan Republik Czech hari ini setelah angin puting beliung dan ribut merobek bumbung dari bangunan dan menggulingkan kereta, membunuh sekurang-kurangnya tiga orang dan mencederakan ratusan.

Puting beliung pada Khamis dilaporkan di bandar-bandar di sekitar Hodonin di sepanjang sempadan Slovakia dan Austria dan 270 km (167 batu) tenggara Prague, mungkin telah mencapai kelajuan angin melebihi 332 kph (206 mph), kata seorang pakar meteorologi Televisyen Czech.

Pasukan bomba menggeledah puing-puing hari ini sementara tentera menghantar pasukan dengan peralatan kejuruteraan berat untuk menangani akibat ribut terkuat dalam sejarah moden negara Eropah tengah dan puting beliung pertamanya sejak 2018.

Di kampung Hrusky dengan jumlah penduduk 1,600 orang, seorang wakil walikota menganggarkan bahawa satu pertiga rumah musnah dan banyak diperlukan pemeriksaan sebelum orang dapat kembali dengan selamat.

“Sebagian kampung diratakan, hanya dinding perimeter tanpa atap, tanpa tingkap yang tersisa,” kata Marek Babisz kepada laman berita iDNES.

“Gereja tidak memiliki atap, tidak ada menara, kereta dilemparkan di rumah keluarga, orang tidak punya tempat untuk bersembunyi. Perkampungan dari gereja hampir tidak ada lagi, ”katanya.

Jurucakap perkhidmatan ambulans wilayah Moravia Selatan memberitahu Czech Television tiga orang mati dalam ribut sementara ratusan dilaporkan cedera.

Pegawai mengatakan bahawa ribut itu menghancurkan ribuan rumah dan meminta orang untuk tidak memandu ke kawasan yang terjejas sehingga perkhidmatan penyelamat dapat berfungsi, mendesak mereka untuk mengirim sumbangan.

Lebih daripada 100 penduduk sebuah rumah tua di Hodonin terpaksa dipindahkan.

Perdana Menteri Andrej Babis memotong kehadirannya di sidang kemuncak Majlis Eropah di Brussels untuk mengunjungi kawasan di mana elektrik dan air tetap ditutup di sejumlah kampung.

TV Czech melaporkan sebanyak tujuh bandar kecil “besar-besaran” rosak, memetik jurucakap perkhidmatan kecemasan.

Pasukan mencari dan menyelamat di kawasan itu, dengan negara jiran Austria dan Slovakia juga menghantar unit kecemasan untuk membantu sementara penduduk hari ini meninjau kerosakan.

“Dulu ada dua kamar di atas ini,” kata penduduk Mikulcice, Pavel Netopilik sambil menunjuk puing-puing yang mengelilingi rumahnya di mana lantai atas runtuh. “Sekarang mereka tidak ada di sini. Siling runtuh. ” – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *