Categories: MalaysiaNews

Tidak ada bukti perubatan orang tidak boleh makan durian setelah vaksinasi Covid-19, kata timbalan menteri kesihatan | PressCliff


Buah durian dipamerkan untuk dijual di sebuah kedai di tepi jalan di Taman Medan di Petaling Jaya, 24 Jun 2021. Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali hari ini mengatakan bahawa tidak ada bukti perubatan untuk membuktikan bahawa orang tidak boleh memakan durian setelah mendapatkan Covid-19 mereka. vaksin. – Gambar oleh Yusof Mat Isa

TAPAH, 25 Jun – Tidak ada bukti perubatan untuk membuktikan bahawa orang tidak boleh mengambil durian setelah mendapat vaksin Covid-19 mereka, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Dr Noor Azmi Ghazali.

Malah, katanya tidak pernah dinyatakan dalam buku perubatan bahawa orang tidak boleh makan durian setelah mendapat suntikan vaksin.

Orang tidak boleh makan terlalu banyak makanan bergula dan minuman manis kerana boleh membawa kesan negatif kepada kesihatan, katanya kepada pemberita selepas mengunjungi pusat vaksinasi (PPV) di Dewan Merdeka Tapah di sini hari ini.

Dia mengulas mengenai tuntutan viral bahawa seorang lelaki yang baru sahaja menerima suntikan vaksin Covid-19 meninggal dunia setelah memakan durian.

Dr Noor Azmi mengatakan telah disahkan bahawa kematian lelaki itu disebabkan oleh serangan jantung dan bukan kerana dia telah memakan durian setelah mendapat vaksin.

“Tuntutan viral di media sosial sama sekali tidak benar. Jangan menyebarkan maklumat yang belum disahkan mengenai vaksinasi kerana boleh menimbulkan rasa takut yang tidak perlu di kalangan orang ramai. Biarkan Kementerian Kesihatan memberikan penjelasan saintifik dan data mengenai masalah seperti ini, ”katanya.

Sementara itu, Dr Noor Azmi meminta mereka yang mempunyai masalah kesihatan mental untuk mendapatkan sokongan dan kaunseling emosi dari pasukan Kesihatan Mental dan Sokongan Psikososial (MHPSS) yang telah diaktifkan oleh kementerian di peringkat negeri dan daerah. – Bernama

.

Presscliff

Recent Posts

Bursa Malaysia berakhir lebih rendah, CI berada di atas tahap 1,500

Seorang pelabur memantau harga saham di galeri ibu pejabat RHB Investment Bank Bhd di Kuala…

5 months ago

Malaysia tetap berada di landasan yang betul untuk pemulihan ekonomi selanjutnya, kata Miti | PressCliff

Pemandangan langit kota Kuala Lumpur semasa perintah kawalan pergerakan (MCO 3.0) di Kuala Lumpur 1…

5 months ago

Pengunjung Taman Buckingham Palace menggambarkannya sebagai ‘mesin membuat wang’

Pelawat Buckingham Palace Gardens telah mengunjungi TripAdvisor dengan ulasan buruk mengenai lawatan mereka. - Gambar…

5 months ago

Tuan tanah AS memenangi pujian media sosial kerana berkongsi keuntungan dari penjualan rumahnya dengan bekas penyewa

Seorang lelaki di Massachusetts, AS menerima harga AS $ 2,500 dari bekas tuan tanahnya dan…

5 months ago

Pasangan Britain memutuskan untuk berkongsi kemenangan loteri RM72.86 juta, 11 tahun selepas memenangkannya | PressCliff

Nigel dan Sharon memutuskan untuk berkongsi kemenangan lotere dengan rakan dan saudara, 11 tahun setelah…

5 months ago