Taiwan, AS akan mengadakan rundingan perdagangan terhenti minggu depan | PressCliff

Taiwan, AS akan mengadakan rundingan perdagangan terhenti minggu depan |  Surat Bahasa Melayu


Pengawal kehormatan tentera menghadiri upacara menaikkan bendera di Dewan Peringatan Chiang Kai-shek, di Taipei 16 Mac 2018. – Gambar Reuters

TAIPEI, 25 Jun – Taiwan dan Amerika Syarikat akan mengadakan rundingan perdagangan minggu depan, kata kedutaan AS de facto AS di Taipei hari ini, meneruskan perbincangan yang telah lama terhenti ketika Washington berusaha untuk memperdalam sokongannya terhadap pulau yang dituntut China.

Perbincangan Perjanjian Rangka Kerja Perdagangan dan Pelaburan, atau TIFA, terhenti setelah mantan Presiden AS Barack Obama meninggalkan pejabat pada 2016 dan wakil perdagangan penggantinya Donald Trump, Robert Lighthizer, memusatkan perhatiannya kepada China, ekonomi kedua terbesar di dunia.

Mesyuarat Majlis TIFA akan diadakan hampir pada hari Rabu, dibuka oleh diplomat AS di Taiwan, Brent Christensen, dan diplomat tertinggi Taiwan di Washington, Hsiao Bi-Khim, misi diplomatik AS di pulau itu, Institut Amerika di Taiwan (AIT ), kata.

Pejabat Perwakilan Perdagangan AS dan Perundingan Perdagangan Pejabat Taiwan akan berfungsi sebagai “ketua perunding” untuk perbincangan itu, tambahnya.

“AIT berharap dapat menggunakan proses TIFA untuk memperkuat kerjasama strategik perdagangan dan pelaburan yang wujud antara kedua-dua ekonomi kita,” katanya dalam satu kenyataan.

Taiwan telah dengan hati-hati optimis untuk memulai kembali perbincangan perdagangan tingkat tinggi dengan Washington tahun ini setelah Setiausaha Negara AS Antony Blinken memberi isyarat kemungkinan dimulakannya bulan ini.

Pentadbiran Biden telah berusaha untuk menegaskan kembali komitmennya yang kuat terhadap pulau yang diperintah secara demokratik dalam menghadapi tekanan dari Beijing untuk berusaha dan menegaskan kedaulatannya.

Taiwan telah lama menginginkan perjanjian perdagangan bebas dengan Amerika Syarikat, walaupun perjanjian seperti itu dengan Taiwan kemungkinan akan mengganggu Beijing, yang mengatakan pulau itu adalah wilayah China dan tidak mempunyai hak untuk hubungan antara negara dengan negara.

Walaupun Taiwan adalah anggota Organisasi Perdagangan Dunia, banyak negara berhati-hati untuk menandatangani perjanjian perdagangan dengan pembangkit tenaga teknologi tersebut yang takut akan keberatan dari China, walaupun Taiwan memang mempunyai perjanjian perdagangan bebas dengan Singapura dan New Zealand.

Tahun lalu, pemerintah Taiwan mencabut larangan mengimport daging babi yang mengandung aditif yang meningkatkan lemak, ractopamine, yang menghilangkan masalah utama kesepakatan dengan Washington. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *