Sultan Selangor memberikan persetujuan agar DUN bersidang pada 23 Ogos | PressCliff

Sultan Selangor memberikan persetujuan agar DUN bersidang pada 23 Ogos |  Surat Bahasa Melayu


Speaker Ng Suee Lim mengatakan Sultan Sharafuddin telah menyatakan bahawa dia bersetuju agar Dewan Undangan Negeri bersidang dari 23 Ogos hingga 3 September. – Gambar fail Bernama

SHAH ALAM, 26 Jun – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah telah memberikan perkenan agar Dewan Undangan Negeri Selangor bersidang dari 23 Ogos hingga 3 September.

Speaker Ng Suee Lim berkata Sultan Sharafuddin, melalui setiausaha peribadinya, Datuk Mohamad Munir Bani, telah menjawab dengan menyatakan bahawa dia bersetuju agar Dewan Undangan Negeri bersidang pada tarikh tersebut, berikutan surat yang dihantarnya kepada pemerintah Selangor pada hari Rabu.

“Yang Mulia juga setuju untuk mengabulkan upacara pembukaan pada 23 Ogos. Akan ada ucapan rasmi oleh Sultan Selangor, setelah itu pertemuan akan ditangguhkan. Pada keesokan harinya, anggota dewan undangan negeri akan membahaskan usul ucapan terima kasih atas ucapan raja.

“Pembukaan Dewan Undangan Negeri akan diadakan secara fizikal dan tidak hibrid dengan prosedur operasi standard yang ketat, dan semua anggota DUN akan diberi cukup waktu untuk berdebat,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Ng mengatakan semua agensi media akan dijemput untuk membuat liputan pada hari pembukaan tetapi keutamaan akan diberikan kepada mereka yang telah menyelesaikan kedua-dua dos tembakan vaksin Covid-19.

Beliau menambah bahawa sekiranya Dewan Undangan Negeri diadakan dalam tempoh darurat, Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari akan meminta persetujuan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk mengadakan persidangan tarikh yang dijadualkan. – Bernama

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *