Sterling ditetapkan untuk bulan terburuk berbanding dolar sejak September | PressCliff

Sterling ditetapkan untuk bulan terburuk berbanding dolar sejak September |  Surat Bahasa Melayu


Seorang pekerja bank mengira wang kertas di Kasikornbank di Bangkok 12 Oktober 2010. – Gambar Reuters

LONDON, 25 Jun – Sterling naik rendah hari ini dan berada di landasan untuk bulan terburuk berbanding dolar sejak September setelah Bank of England mengekalkan dasarnya tidak berubah.

BoE mengekalkan ukuran program rangsangannya pada tahap yang sama dan meninggalkan kadar faedah penanda arasnya pada paras terendah sepanjang masa 0.1 peratus semalam. Ia juga mengatakan inflasi akan melampaui 3 persen ketika ekonomi Britain dibuka kembali, tetapi kenaikan lebih jauh dari sasaran 2 persennya hanya sementara.

“GBP kurang berprestasi semalam, dilanda BoE yang tidak begitu hebat seperti yang diharapkan peniaga,” kata penganalisis di ING.

Pelabur berharap penilaian ekonomi yang lebih optimis dari BoE akan mendorong sterling kembali ke AS $ 1.40 (RM5.82).

Sterling turun 0.1 peratus berbanding dolar pada AS $ 1.3910 pada 0824 GMT, dan berada di landasan untuk bulan terburuk berbanding dolar AS sejak September 2020.

Awal bulan ini, sterling turun di bawah US $ 1.38 berbanding pengukuhan dolar setelah Rizab Persekutuan AS mengejutkan pasaran dengan memberi isyarat bahawa ia akan menaikkan kadar faedah dan menamatkan pembelian bon darurat lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Berita mengenai penyebaran pesat varian Delta Covid-19 di Britain juga sedikit mempengaruhi sentimen.

England telah menunda fasa terakhir pembukaan semula ekonominya selama sebulan hingga 19 Julai, dengan tujuan menggunakan waktu tambahan untuk mempercepat program vaksinasi negara.

Britain mencatatkan 16,703 kes baru Covid-19 pada hari Khamis, jumlah tertinggi sejak awal Februari.

Pelabur juga menyaksikan perselisihan antara Britain dan Kesatuan Eropah mengenai perdagangan pasca Brexit di wilayah Britain, Ireland Utara.

Minggu ini, pada ulang tahun kelima referendum Brexit, EU secara tidak rasmi setuju untuk memberi Britain tempoh tiga bulan untuk menyelesaikan pertikaian mengenai apakah produk daging sejuk yang dihasilkan di daratan Britain dapat terus dijual di Ireland Utara.

Berbanding euro, paun turun 0.2 peratus pada 85.84 pence, tetapi masih ditetapkan untuk kenaikan mingguan. – Reuters

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *