Singapura: Wanita dibebaskan daripada menyerang sepupu yang berbohong di mahkamah; hakim mengecam siasatan polis | PressCliff

Singapura: Wanita dibebaskan daripada menyerang sepupu yang berbohong di mahkamah;  hakim mengecam siasatan polis |  Surat Bahasa Melayu


Hakim Daerah Clement Julien Tan mendapati Dione Kathie James, yang dikatakan sebagai mangsa serangan, adalah saksi yang mengelak dan tidak benar. – Lepas gambar melalui HARI INI

SINGAPURA, 25 Jun – Hampir tiga tahun setelah didakwa bergabung dengan kakaknya dalam menyerang sepupu mereka, yang diduga mengalami patah hidung dari kejadian itu, Sautha Letchumi Supramaniam dibebaskan di mahkamah daerah.

Hakim Daerah Clement Julien Tan, yang awal bulan ini membersihkan suri rumah berusia 41 tahun secara sukarela menyebabkan luka parah dengan niat bersama, mendapati bahawa sepupunya telah berbohong dalam pernyataan polis dan semasa perbicaraan.

Dalam penghakiman tertulis 48 halaman, yang HARI INI telah memperoleh salinannya, hakim juga “menyatakan penyesalan” atas “kurangnya objektivitas” dalam cara penyelidikan dilakukan dan, sampai batas tertentu, dalam penuntutan kasus tersebut.

Sautha didakwa pada bulan Ogos 2018 dengan menampar, menendang dan menggunakan beg untuk memukul Dione Kathie James pada kira-kira pukul 2.30 pagi pada 26 Oktober 2016, di sekitar gelanggang kosong Blok 96 Geylang Bahru.

Dia menafikan menyerang Dione semasa perbicaraan yang berlangsung selama 35 hari dan dibebaskan pada 8 Jun. Kesalahan itu membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda.

Keyakinan saudari

Saudara perempuan Sautha, Santha, dipenjara selama lima bulan setelah mengaku dengan tuduhan berkurang menyebabkan kecederaan pada sepupu mereka.

Seorang saudari lain, Seetha, didenda S $ 5,000. Dia juga telah mempertikaikan tuduhan menyebabkan kecederaan yang teruk kepada Dione, tetapi Dione memberi kesaksian semasa perbicaraan bahawa Seetha tidak melakukan hubungan fizikal dengannya dan hanya mengambil rakaman video mengenai kejadian itu.

Pihak pendakwaan kemudian menurunkan tuduhan Seetha menjadi pelecehan, di mana dia mengaku bersalah.

Hakim Daerah Tan, bagaimanapun, mempersoalkan kesucian sabitannya kerana Dione mungkin telah memberikan bukti palsu.

Polis telah memeriksa telefon Seetha pada malam itu dan tidak ada rakaman video dijumpai.

Semasa perbicaraan Sautha, Seetha mengaku bahawa dia mengaku bersalah hanya kerana dia sedar bahawa dia boleh dipenjara. Seetha juga mengatakan bahawa dia melakukannya kerana kekurangan wang untuk menuntut perbicaraan.

Hakim Daerah Tan berkata: “(Ini) penemuan saya bahawa beberapa fakta material yang menyokong keyakinan masing-masing didasarkan pada tidak benar.”

Kedua-dua wanita tersebut memberi kesaksian pada perbicaraan saudara mereka tentang ketidak bersalahnya, mengatakan bahawa sepupu mereka telah memulakan perkelahian dengan menarik rambut Santha. Ini sesuai dengan apa yang mereka katakan dalam kenyataan polis.

Apa yang berlaku

Awal malam itu, Dione telah minum di dek kosong Geylang Bahru bersama seorang rakannya, Dinesh Kumar. Dione telah berkahwin dan mendakwa bahawa dia hanya seorang kawan pada masa itu, tetapi dia dengan mudah mengakui bahawa mereka sedang berpacaran.

Santha kemudian memanggil Dione melalui telefon dan menggunakan kesat dan menghina wanita lain.

Hakim menyatakan bahawa tidak jelas apa sumber ketidakbahagiaan dan rungutan antara wanita tersebut.

Satu kemungkinan ialah keluarga itu tidak senang dengan Dinesh, yang mereka anggap sebagai interloper dalam perkahwinan Dione, atau Dione sebelumnya telah menggunakan kata penghinaan untuk menggambarkan Santha atau Sautha.

Ketiga-tiga beradik itu kemudian menaiki kereta sewa peribadi ke dek yang kosong.

Kes pendakwaan adalah bahawa Sautha dan Santha kemudian menyerang sepupu mereka. Dione dan Santha terjatuh semasa pertengkaran dan mereka saling menarik rambut. Saudara perempuan itu juga didakwa menarik pakaian Dione dan membuka seluar dalamnya.

Namun, peguam Sautha – Kalidass Murugaiyan dan Ashvin Hariharan dari Kalidass Law Corporation – mempertikaikan naratif ini.

Hakim Daerah Tan mendapati bahawa Dione dan Dinesh, yang merupakan saksi utama pendakwaan, memberikan bukti yang tidak konsisten dan bertentangan mengenai kejadian tersebut.

Hakim akhirnya memutuskan bahawa kredit Dinesh harus ditipu, karena dia “secara efektif berbohong” tentang menjadi saksi mata untuk mengesahkan akun Dione.

Hakim juga mendapati Dione sebagai “saksi mengelak dan tidak benar”.

Sebagai contoh, dia memberi kesaksian bahawa dia telah menutup matanya selama bertengkar dan mengakui bahawa dia tidak dapat melihat siapa yang menendangnya atau menarik pakaiannya. Hakim mendapati “sangat mungkin” bahawa gaunnya telah naik ketika itu.

Walaupun dia menolak untuk diseret oleh rambutnya di sepanjang jalan, ini bertentangan dengan apa yang dia katakan sebelumnya kepada polis dan doktor hospital.

Hakim mengatakan bahawa Dione mengaku berbohong dalam pernyataan polis dan di mahkamah, sambil menambahkan bahawa dia telah menolak semua bukti kerana “sukar untuk menyebarkan kebenaran dari pembohongan” di dalamnya.

Hakim Daerah Tan berkata: “Pandangan saya adalah bahawa pihak pendakwa telah terlalu banyak menyampaikan penghujahannya, dengan membuat kesimpulan bahawa Sautha bertanggungjawab menyebabkan kecederaan yang dijumpai di Dione.

“Ini mungkin bukti objektif bahawa Dione memang mengalami kecederaan. Namun, kecederaan itu sama sekali tidak membuktikan bahawa Dione telah diserang atau bahkan jika memang ada serangan, bahawa Sautha adalah bagian daripadanya. “

Oleh kerana pihak pendakwaan dan pembelaan sepakat bahawa Santha dan Dione saling mencabut rambut, ini dapat menjelaskan kecederaan Dione, kata hakim.

Dengan berbohong mengenai keterlibatan Seetha, dia juga telah menipu dirinya sendiri atau memutarbelitkan keadilan dengan berbohong dalam pernyataan polisnya, tambah hakim.

Penyiasat ‘menutup fikirannya untuk kemungkinan lain’

Hakim Daerah Tan juga membahas proses penyiasatan dan pendakwaan.

Dia mendapati bahawa pegawai penyiasat yang menangani kes tersebut menganggap Dione adalah mangsa dan tidak pernah bertanya kepadanya mengenai narasi saudari bahawa dia adalah penyerang.

Oleh kerana itu, pegawai tersebut tidak menyoal Dione dan Dinesh tentang apakah keadaan fikiran mereka terjejas oleh minuman mereka.

Pegawai itu juga tidak menindaklanjuti dakwaan Dione bahawa Seetha mengambil rakaman kejadian itu dan berbohong semasa perbicaraan mengenai penerimaan salinan laporan paramedik.

Walaupun hakim akhirnya mendapati laporan itu sebagai catatan yang tidak dapat dipercayai mengenai kecederaan Dione, dia memutuskan bahawa pihak pendakwaan telah melanggar kewajiban pendedahannya dengan mengungkapkannya hanya pada pertengahan perbicaraan.

Dia berkata: “(Pegawai penyiasat) harus memiliki pikiran terbuka tentang kes tersebut, menyelidiki dan mengajukan pertanyaan yang relevan dan mengikuti jejak bukti. Namun, dia telah menutup pikirannya untuk kemungkinan lain pada tahap awal penyiasatan dan akibatnya, gagal menindaklanjuti masalah material.

“Mungkin, ini mungkin disebabkan oleh kesalahan pemula. Namun, kesannya sangat besar, ”tambahnya, sambil menyatakan bahawa dia baru dua bulan bekerja pada waktu itu.

Polis memiliki kewajiban untuk memastikan mereka “menjalankan kekuasaan mereka secara bijaksana, tidak berat sebelah dan beretika”, tegas hakim.

“Peranan polisi dalam sistem peradilan pidana tidak dapat dilebih-lebihkan. Setelah roda sistem keadilan jenayah digerakkan, hampir selalu terjadi bahawa ia akan menjadi saat yang mengubah hidup bagi orang yang dituduh. “

Hakim Daerah Tan juga memuji peguam Sautha, Kalidass dan Ashvin, atas kerja keras mereka dalam perbicaraan “agak berlarutan”.

“Bagi seorang tertuduh yang tidak berkemampuan yang tidak dapat mempertahankan khidmat seorang peguam bela yang gigih dan gigih untuk menggali bukti-bukti tersebut, dia mungkin mendapati kemungkinan besar ditumpuk kepadanya yang mengaku bersalah mungkin satu-satunya pilihan,” tambahnya. – HARI INI

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *