Serba Dinamik mencatatkan keuntungan bersih RM113 juta untuk tempoh yang berakhir pada 31 Mac | PressCliff

Sunway dinamakan antara 10 majikan paling menarik di Malaysia |  Surat Bahasa Melayu


KUALA LUMPUR, 25 Jun – Serba Dinamik Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih RM113.32 juta untuk suku yang berakhir pada 31 Mac 2021 disebabkan oleh pendapatan RM1.38 bilion terutamanya disebabkan oleh aktiviti yang kuat dari operasi dan penyelenggaraan (O&M) dan kejuruteraan , segmen perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, pihaknya mengatakan segmen O&M dan EPCC masing-masing menyumbang 90.5 peratus dan 7.2 peratus.

Penyedia perkhidmatan minyak dan gas mengatakan tidak akan ada maklumat kewangan perbandingan yang tersedia untuk tempoh kewangan kerana perubahan pada tahun kewangannya kepada 30 Jun dari 31 Disember pada 7 Mei.

Dikatakan penyata kewangan yang diaudit berikutnya hendaklah selama lapan belas bulan dari 1 Januari 2020 hingga 30 Jun 2021 dan selepas itu, akhir tahun kewangan hendaklah 30 Jun untuk setiap tahun berikutnya.

Jumlah dividen untuk tempoh kewangan yang berakhir pada 31 Mac 2021 adalah 5.45 sen sesaham biasa.

Dalam satu kenyataan yang berasingan, pengarah urusan kumpulan / ketua pegawai eksekutif kumpulan Datuk Dr Mohd Abdul Karim berkata walaupun penyumbang utama pendapatan syarikat tetap menjadi segmen O&M dan EPCC, ia mengembangkan perniagaan ICTnya secara agresif di peringkat tempatan dan global.

“Perintah pandemik Covid-19 dan perintah pergerakan saat ini (MCO) mendorong desakan Serba Dinamik untuk berkembang dan meneroka sektor ekonomi yang strategik,” katanya.

Dikatakan syarikat itu proaktif dalam mengejar peluang baru di kawasan bukan minyak dan gas dan baru-baru ini menceburkan diri dalam industri angkasa, di mana ia memperluas dan meningkatkan kemampuan teras dalam kejuruteraan bernilai tinggi ke dalam industri ini.

Dia mengatakan syarikat itu juga telah berkembang ke pasaran AS melalui penajaan syarikat pemerolehan tujuan khas (SPAC), Data Knights Acquisition Corp, yang yakin berada dalam posisi yang baik untuk mendapat keuntungan dari potensi pulangan sebagai pendatang awal.

Pada penutupan hari ini, saham Serba Dinamik turun 23.36 peratus kepada 41 sen dengan 485.65 juta saham diniagakan. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *